PARKI ZA SPREHAJANJE PSOV BREZ POVODCEV-KDAJ PRI NAS?

Društva za male živali, zavetišča... (obvestila društev, Zakon o zaščiti živali, vivisekcija ipd.)

Moderator: uncas

PARKI ZA SPREHAJANJE PSOV BREZ POVODCEV-KDAJ PRI NAS?

OdgovorNapisal/-a BarbaRat » Po jan 18, 2010 7:32 pm

V tujini imajo ponekod tako imenovane Leash off parks. Če štorasto prevedem po naše - parki za sprehajanje psov brez povodcev (prosim za boljši prevod).
V ta namen se lažje izvršuje zakonodaja, da se psi ne sprehajajo neprivezani vsepovsod, kot se to dogaja pri nas, temveč so na enem mestu, pod nadzorom. Vsa zadeva je lahko kvalitetna edino v primeru, da so vzgojeni tudi lastniki psov, kar pa pri nas ni ravno tako. Pri nas bi najbrž hitro prišlo do konfliktov, vendar bi jih morda bilo manj kot doslej?
Uvvedba parkov se mi zdi smiselna, saj bi bilo manj divjanja psov po naravi, kjer delajo tudi škodo, v mestih pa neprivezan pes ogroža druge ljudi in živali, predvsem pa sebe, saj lahko denimo povzroči prometno nesrečo in ga povozi avto, itd. Takšen pes je tudi bolj izpostavljen nasilju drugih ljudi ...
Kaj menite o tem in kaj bi bilo potrebno, da bi takšen park nastal. Poleti sem si ogledovala dvorišče vojašnice na Roški v Ljubljani, ki je sedaj hudo zanemarjeno.
Seveda bi bilo nujno, da bi takšni parki nastali v vseh mestih v Sloveniji. Lahko bi bili kvaliteten prostor za srečevanje ljudi in psov.
BarbaRat

Re: PARKI ZA SPREHAJANJE PSOV BREZ POVODCEV-KDAJ PRI NAS?

OdgovorNapisal/-a tetra1212 » Če jan 21, 2010 1:43 pm

Draga Barba, navdušena sem nad tvojim razmišljanjem, ker sem se ravno pred parimi dnevi pogovarjala z vaškimi pasjeljubci o takšnem parku. Porodila se mi je podobna ideja, da bi imeli kakšen tak prostorček, kjer bi se naši kužki lahko svobodno sprehajali in se poigrali, mi lastniki pa bi se v miru načvekali. Sanjali smo tudi o kakšni brunarici, kjer bi se lahko pogreli ob čajčku in sklepali nova prijateljstva. Dobrodošel bi bil tudi kakšen poligonček za bolj aktivne kužke. Če bi bila bolj pri denarju, bi kar sama najela npr. njivo in uredila park :D . Imam občutek da počasi ne bomo imeli kje sprehajati svojih ljubljencev, ravno občina Medvode je menda med prvimi sprejela zakon o prepovedi gibanja psov na javnih površinah, zelenicah,.. Da ne govorim o sovraštvu ljudi, ki ne marajo psov. Niti pozdravljajo te ne več, če imaš psa poleg. Raje se obrnejo stran ali pa kar nergajo non stop.
Izkoristila bi priliko in pokomentirala tvoj odgovor na temo sprejanje psov kar tukaj. Lepo si napisala in zadevo malce obrazložila. Kar precej nas je, ki bi prijetno izkoristili s koristnim zraven pa pomagali kužkom, ki so po cel dan zaprti doma, ker njihovi lastniki nimajo časa zanje oz. so prezaposleni, tudi popoldne ko pridejo iz službe. Naj ti povem, da imamo pse in mačke doma odkar vem zase. Naše živalce sem vedno in bom obravnavala kot sebi enakovredne družinske člane, kar tudi so. In prva stvar, ko pridem iz službe, je na vrsti sprehod mojih dveh lumpov :lol: Nekako mi uspeva jih sprehajat 3x na dan, ne glede na vreme. Po moje sem pri nas na vasi edina. In moram reči, da sem nekaj kužkom pri nas našla nove lastnike in jih rešila trpljenja ker mi enostavno NI VSEENO kaj se dogaja okrog nas. Če drugega ne, sem poklicala lastnike in jim zagrozila z inšpekcijo, če ne bodo poskrbeli za revčke. Že dolgo tli v meni želja, da bi se tudi profesionalno ukvarjala s sprehajanjem ,tako kot ti. V začetku sem mislila samo čez vikende, ko ljudje odhajajo na morje, smučanje...Je pa problem, kot si ti rekla, najprej raziskati tržišče, kakšno je sploh povpraševanje. Naj omenim, da imam še vedno redno službo in je ne bi kar tako pustila. Čeprav trenutno kaže bolj slabo. Najrajši bi šla v španovijo z nekom, ki ima izkušnje, in bi magari delala skupaj, oz. vsak na svojem koncu. Ker je res utopija, da se voziš nekam daleč in ne pokriješ niti osnovnih stroškov. Problem je tudi oglaševanje. Ne moreš kar lepiti listkov naokrog, če drugega ne, že zaradi inšpekcije. Nekje sem zasledila podjetje, ki je pozivalo "amaterske" sprehajalce psov k sodelovanju in sem nekoč ponudila svoje storitve in začuda so mi celo odgovorili, klicali pa nikoli. Ne razumem, zakaj nekdo ki ima firmo v LJ, ne bi vzel nekoga, ki živi npr. v Medvodah in z njim sodeloval. Tako pa vsak životari na svojem koncu, namesto da bi združevali moči. Kot vemo, so najmočnejša prav podjetja, ki se združujejo v isti panogi in tako skupaj konkurirajo drugim. Kot vem, pri nas ni zaslediti tovrstnih storitev, no je ena gospa Katja Močnik, ki pa je menda iz Škofje Loke in bi za svoj prihod v Medvode zaračunala še kilometrino. Tudi jaz sama bi kdaj pa kdaj poklicala sprehajalca psov in mu z veseljem plačala npr. 8 €, kilometrine pa nikakor ne. Včasih človek zboli, ostane doma, sam, kužki pa zahtevajo svoje. Sem spraševala za varstvo med počitnicami, ja, v glavnem v LJ. In cel kup takih , ki bi jih kar v blok stlačili. Moj kuža ima pa 60 kg, za tamalega ne bi bil problem.
Uf, sem se razpisala... 8) to pa zato Barba, ker se med tvojim pisanjem najdem tudi sama, vsaj mislim tako. Upam na kakšno tvojo repliko. Lp
tetra1212

OdgovorNapisal/-a štiriperesna deteljica » Če jan 21, 2010 2:25 pm

Pasji parki so zelo dvorezen meč. Če opustimo predvidevanje,da bi bili v Sloveniji zagotovo premajhni in (pre)slabo vzdrževani, še vedno ostanejo splošne pomanjkljivosti znane iz držav, kjer imajo to tradicijo že dolgo in površine velike, vzdrževanje profesionalno in kulturo pobiranja drekov na nivoju.
Z vidika druženja psov se parki pogosto do vedno končajo z malim krdelom "domačih "psov, ki napadajo ali terorizirajo nove prišleke , mlajše in manj samozavestne.
Koncentracija več psov na po njihovo "domačem teritoriju" sproža pretepe med skupinicami in dominantnimi osebki. Mnogi psi bolj postavja ali s eumikajo kot tekajo in se igrajo.
Posedovanje psa sicer nikakor ni mišljeno,da ga vodnik pripelje nekam, kjer naj se ta zabava po svoje in igra s sovrstniki medtem, ko gazda klepeta po svoje. Tak način sprehajanja v nekaj mesecih pridela neposlušne pse, ki ignorirajo svoje vodnike in ki jih res nikoli ne bo mogoče nikjer drugje spustiti.
Ne bi omenjali,da so psi koristni prav zato,da se z njimi nasprehajajo tudi lastniki, ne da ti urico ali dve namenjeno sprehodu s psi presedijo ob čajčku ali prirčku.
Taka ograda bi v Sloveniji lahko deloval samo, če bi bila organizirana, podrejena nekemu oskrbniku in v katero bi lahko vstopali znani psi s preverjenim vednjem po določenem urniku. Temu pa se po domače reče vadišče kinološkega društva :wink: . Predlagam torej ,da zainteresirani v medvodah ustanovite društvo, s programom , ki vam bo ustrezal ( se pravi v urnik tudi določno število "igralnih uric" ).
Naj povem še, da so v Ljubljani že nekajkrat ponujali npr poligon kd Gali za tako prosto tekanje za simbolično vstopnino (po določenem urniku seveda) pa ni bilo zanimanja.
veliki um razpravlja o idejah, mali um razpravlja o ljudeh
Uporabniški avatar
štiriperesna deteljica
Moderator

Kraj: Quatebriga

OdgovorNapisal/-a TibiQ » Pe jan 22, 2010 8:39 am

štiriperesna deteljica je napisal/-a:Naj povem še, da so v Ljubljani že nekajkrat ponujali npr poligon kd Gali za tako prosto tekanje za simbolično vstopnino (po določenem urniku seveda) pa ni bilo zanimanja.

No, točno to je pa tisto, kar mene jezi. Jaz bi odštela tudi nekaj EUR za "prosto" uporabo ograjenega poligona v primernem času, pa kaj, ko te možnosti sploh ni, ker ni zadosti interesentov, za enega samega človeka bi pa prišlo to predrago, če sploh.

Jezi me pa to, da vsi nekaj jamrajo, ko se pa pokaže možnost pa ali dejansko nimajo denarja (pa saj ne gre za veliko denarja) ali pa se izgovarjajo da ga nimajo oz. jim ji ga je škoda.

Se pa strinjam tudi z ostalim.. Ko se enkrat najde 15 psov na kupu, ki prosto letajo, se med temi 15. sigurno najde vsaj eden, ki je lahko problematičen. Ravno prejšnji vikend sva imeli z Jazz problem na sprehodu, ko se je Jazz ob koncu sprehoda še malo zapodila z eno prinašalko, pa pride "prijateljica" od te prinašalke, ljubosumna kot hudič.. Jazz steče do nje, se povohata, vse ok.. Jazz se vrne k igri s prinašalko, una pa ljubosumno vmes, renčat, grozit,.. Jazz je prišla nazaj na pot, da bi prišla k meni, prinašalka je prišla direkt do mene in ko je Jazz hotela do mene, se je tista psica spet postavila med naju, ker je bila ob meni prinašalka in Jazz ni pustila do mene. No, stvar smo rešili brez konflikta tako, da sem Jazz rekla naj počaka na mestu, kjer je stala in šla jaz do nje, in dobro je, da se moja psica ne odziva na take stvari z agresijo, ampak se umakne, ampak že pri treh psih, ki sami po sebi niso problematični, se lahko zgodi takle problem, ker so problematični v določeni situaciji, kako se ne bo pri 15 psih.
Uporabniški avatar
TibiQ

OdgovorNapisal/-a BarbaRat » Po feb 01, 2010 7:18 pm

Strrinjam se z vsemi. Verjamem, da pri nas kinološka kultura še ni dovolj razvita za to, a kaj naredimo za to, da bi bila? Kultivirana manjšina kritizira nekultivirano večino, a vedno se vse ustavi pri kritikah. Koliko se jih trudi nekultivirano večino ozaveščati, koliko se jih trudi za vzpostavljanje zakonodaje, da bo denimo pobiranje iztrebkov prekršek in da se bo sankcioniranje tega izvajalo in da bo to tudi nadzorovano?

Razloge proti lahko najdemo za karkoli, a kaj naredimo s tem? Nič.

Sama pa raje iščem možnosti, kako bi bilo nekaj vseeno možno, bolje se mi zdi iskati možnosti, da bo manjšina vseeno dosegla nekaj kot pa da bo prikrajšana zaradi nekultivirane večine, kot je to pogosto pri nas ... Strinjam se s pobudo, da bi bil takšen park namenjen preverjenim lastnikom. lahko bi bilo zasebno ali občinsko zemljišče, zdelo pa bi se mi pozitivno, da bi bilo zastonj, ne pa, da bi bilo treba plačevati. Javni prostori, kamor bi lahko prišel vsak vzgojen lastnik, kinološka društva so družbice zase in posameznik se težko vključi tja.
Namen bi bil ukvarjanje s psom, ne kofetkanje z drugimi, kot je bilo napačno mišljeno ...
Ne vem, morda pa Slovenija res ni in ne bo zrela za to?
Glede varstva živali na domu - hja, cehovske solidarnosti ni in vprašanje, če kdaj sploh bo. Nobene preglednosti ni nad tem, kdo dela dobro in kdo ne, obenem je vedno več razne nelojalne konkurence v obliki študentov in prostovoljcev, ki delajo po dumpinških cenah, s tem nižajo kvalitetno, strežejo večinskem vrednotam ljudi, ki jih zanima le cena in ne kvaliteta. Zato dvomim, da bo ta poklic kdaj pri nas res spoštovan in temu ustrezno plačan. Vsaka čast redkim firmam, ki jim (morda) gre.
Tako sem našla le eno firmo, ki očitno dela kvalitetno in ki bo podedovala moje stranke. Letos se selim na drugi konec Slovenije, z delom bom poskusila tudi tam. (No, za vsak slučaj bom imela še kakšno dodatno dejavnost). Ne le v Ljubljani, vsepovsod bo treba ljudem dopovedovati, da je bolje, da plačajo tistih nekaj evrov, da se sprehodi psa, kot pa da pes vse dni sam čepi v pesjaku. Za večino psov, kar jih vidim okrog, itak ne vem, zakaj so si jih lastniki sploh nabavili.Aja, zato, ker je lep. (Pes, namreč.) Zato, ker ima tudi sosed psa. Zato, ker so si ga otroci zaželeli. Zato, ker rabimo čuvaja za hišo. Khm, sami pravi razlogi za to, da nabaviš psa. A to je že druga zgodba.
Tetra1212, zaenkrat poskusi s sprehajanjem čist tako, na izi. Počasi in boš videla, kako bo. Medvode in del Gorenjske - morda pa bi šlo? Langsamundziher ... Oglaševanje je po svoje res problem, a trgovine za živali ter veterinarske klinike niso problem. Nujno bo, da boš dosegljiva na spletu. Glavno je, da opedenaš v glavi, da boš res ok in zanesljiva, da za druge poskrbiš vsaj tako dobro kot za svoje. Če ti določene živali "ležijo" bolj, se toliko bolj potrudi pri drugih. Moja prioriteta so mačke. :D Če bi živela v razviti tujini, bi lahko bila specializirana le zanje, pri nas je to sanjarija. Psov nimam nič manj rada, le znanja imam o njih nekaj manj, a ga počasi pridobivam. Pomembno je, da vem, da se znanje da dobiti, čuta pa ne.
Aja, še tole - ljudje imamo itak pravico in dolžnost, da pomagamo živali, in če smo tiho in ne storimo ničesar, smo moralno sostorilci dejanja. Zato kar kliči inšpekcije. Z njimi imam res pisane izkušnje, a to je že druga zgodba in o tem raje po ZS, če bo treba.
BarbaRat

OdgovorNapisal/-a colt » Sr mar 10, 2010 2:04 am

tetra1212, malo ste mi stopila na rep :) ker berem, da iz Škofje Loke v Medvode računam kilometrino...
Pa bi vas popravila glede na to, da dajete neresnične, nepreverjene informacije, saj sem iz Medvod tudi sama (Preska) in naj povem, da odkar imam firmo in poleti bo dve leti me še živa duša ni klicala glede sprehajanja psa. Tako, da počasi dojemam da na tem koncu, saj sem mislila pokrivati s tem severni del Lj in gorenjsko (Medvode, Škofja Loka, morda Kranj), vsi sami sprehajajo pse in pač ni nobene potrebe oziroma povpraševanja. To sprehajanje v bistvu opuščam...ukvarjam se s čuvanjem kužkov (kar je zelo aktualno in seveda v tem primeru spada zraven tudi omenjeno sprehajanje) , striženje in nega kužkov v salonu in tudi na domu (seveda v tem primeru, če mi ni ravno na poti ali v ožji okolici računam tudi prihod na dom oziroma kilometrino), in zraven tudi z šolo jahanja, ujahovanjem konj,...
V bistvu kombiniram dve stvari, ki sta popularni večji del poleti, pozimi pa je bolj mrtva sezona tako da morem priznati, da je obstanek hudo težak. Nič ne pomaga če se najdejo posamezniki ki potem trosijo neresnice po netu.

Imejte radi svoje živalce in bodite pozitivni...ni vse zlato kar se sveti in ni vse zanič, kar je manj znano.

Katja Močnik
www.katjamocnik.si
Don`t let city life get you down...
colt

OdgovorNapisal/-a Irena » Sr mar 10, 2010 2:04 pm

Hm. očitno bi taki ograjeni vrtički plačanim sprehajalcem psov prišli zelo prav. Po možnosti naj bi jim jih uredila občina, pa zastonj bi morali biti, da se profit ne bi zmanjšal. Veste kaj, najemite si travnik, ga ogradite in vodite noter pse svojih strank. pa še vstopnino od drugih lahko pobirate. V posel je treba tudi kaj vložiti, ne?
Uporabniški avatar
Irena

OdgovorNapisal/-a colt » To mar 23, 2010 2:11 pm

Na našem koncu se ne da s sprehajanjem služit, ker ma itak vsak bajto in vrt. Se pa da na druge načine. Vlagamo že itak mljone v konjeniško infrastrukturo nič bat.
Don`t let city life get you down...
colt

Vrni se na Zaščita živali, živalska zakonodaja

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost