Glavniki in krtače

Za ohranjanje lepega in urejenega videza mačke najbolje poskrbimo z rednim krtačenjem in česanjem. Mačke imajo različne tipe kožuha, prav vsem pa je treba kožuh redno negovati.

MP_Macke-(3)

Nekatere kratkodlake mačke, kot so bengalke ali ruske modre, nenazadnje pa tudi večina naših domačih mačk, imajo gladko dlako, ki se prilega telesu. Druge kratkodlake mačke, kot so eksotične kratkodlake mačke, pa imajo gost kožušček z gosto in puhasto podlanko. Dolgodlake mačke, kot je turška angora  mačka ali norveška gozdna mačka, imajo mehko, svilnato dlako, ki jo negujemo preprosto s krtačenjem in česanjem. Nekatere druge dolgodlake mačke, kot na primer perzijke, pa imajo razmeroma grobo dlako s podlanko, ki se rada vozla.

Nega koristi vsaki mački

S krtačenjem in česanjem bomo poskrbeli, da na mačjem kožuščku ne bodo nastajali vozli. Odstranjevanje teh je lahko sila neprijetno, marsikdaj za to potrebujemo profesionalno pomoč. Če bo treba mačko zaradi preveč zavozlane dlake obriti, bo to moral opraviti veterinar, saj mora biti pri tem mačka v narkozi.

Lepota prihaja od znotraj

Ne glede na tip kožuha ali njegovo barvo je za zdravo kožo in lep kožušček zelo pomembna pravilna prehrana. Hrana mora vsebovati  pravilno uravnotežene beljakovine, ogljikove hidrate, vitamine in minerale. Cenejše in generične mačje hrane marsikdaj niso pripravljene iz dovolj kakovostnih sestavin. O izbiri kakovostne mačje hrane se lahko posvetujemo s svojim veterinarjem. Izbor je širok, na trgu je na voljo veliko kakovostnih znamk hrane. Če se odločimo, da bomo za svojo kosmatinko hrano pripravljali sami, moramo paziti, da je v njej pravilno ravnovesje hranilnih snovi.

Več o tem si preberite v reviji Moj pes, številka april- maj 2017

Foto: Blaž Košak