Mikrosporija

Mikrosporija je glivična bolezen, ki povzroča bolezenske znake na koži in dlaki tako mačk in psov kot tudi ljudi. Bolezen lahko mine tudi sama od sebe, se pravi, brez zdravljenja. Poseben pomen pa ima predvsem zato, ker se lahko prenaša tudi na ljudi. Zato je za vsakega skrbnika mačk pomembno, da pozna znake, pota prenosa okužbe in tudi način zdravljenja mikrosporije.

Bolezen povzroča več vrst povzročiteljev. Najpogostejši povzročitelj mikrosporije pri mačkah je glivica M. canis. To glivico najpogosteje najdemo na prizadetih živalih oziroma v bivalnem okolju okuženih živali. Spore glivic se širijo v okolje, kjer lahko preživijo tudi več kot osemnajst mesecev. Znano je, da so mačke lahko zgolj prenašalke, ki ne kažejo nobenih znakov bolezni, hkrati pa kužne klice prenašajo na druge živali ali na človeka.

Prenašanje okužbe

Mikrosporija se najpogosteje prenaša z neposrednim stikom živali s sporami glivic. Spore najdemo na okuženi živali, na okuženi opremi za nego ali krtačah, velika koncentracija spor pa je lahko v okolju, kjer se zbira večje število živali (zavetišča za živali ipd.), spore pa se nahajajo tudi v okolju, kjer se okužene živali gibljejo. Glede na dejstvo, da lahko spore povzročiteljev mikrosporije v okolici preživijo precej dolgo, se lahko naša kosmatinka okuži pravzaprav povsod, kjer se gibljejo druge mačke ali psi.

Mačke z izraženo mikrosporijo imajo lahko spremembe na koži, katerih videz je odvisen od tega, kje se pojavljajo in koliko časa so že tam. Klasična in najpogostejša sprememba na koži je okroglo mesto brez dlake. Kožne spremembe so pogosto v sredini luskaste in krastaste.

MP_Macke-(2)

Pri sicer zdravih, kratkodlakih mačkah z manjšimi, izoliranimi spremembami lahko okužba s povzročitelji mikrosporije izgine sama od sebe, ampak šele v približno treh mesecih. Pomembno pa je, da pri teh mačkah zdravimo vse druge bolezni, ki bi lahko organizem oslabile.

Zdravimo lahko na več načinov. Lahko sistemsko ali pa zdravimo lokalno, se pravi, da zdravljenje poteka le na predelih, kjer so spremembe na koži.

Za uspešno zdravljenje je pomembno, da upoštevamo dolgoživost povzročitelja v okolju in temu ustrezno prilagodimo temeljitost čiščenja in razkuževanja.

Mikrosporija in ljudje

Mikrosporija ima poseben pomen še zlasti zato, ker se lahko prenese na ljudi. Še posebej so zanjo dovzetni ljudje z oslabljenim imunskim sistemom. Ljudje,  ki skrbijo za okužene živali, morajo pri ukvarjanju z živalmi uporabljati rokavice in si po opravku skrbno umiti roke.