Sterilizacija in kastracija

Konec poletja je bilo ob toplih  večerih in nočeh okoli marsikatere hiše slišati mačje »prepevanje« in zvoke pretepanja. Nedvoumen in nezamenljiv znak, da so bile mačke spolno aktivne.

»Posledice« mačjih spolnih aktivnosti in nočnih norčij so po navadi vidne čez dva meseca, v obliki ljubkih mačjih mladičkov. In mačji skrbniki se tedaj spet sprašujejo, kam s temi mladički.

Vzdrževanje kakšnega primernega števila mačk je težava, s katero se ubadajo po skoraj vsem svetu, pa tudi naša mesta in podeželje niso imuni na to problematiko. Marsikje je namreč mačk preveč, hkrati pa je premalo ljudi, ki bi bili pripravljeni skrbeti zanje. Odgovornost pa je ena od ključnih vrlin, ki jih mora imeti vsak skrbnik mačke. Pomemben del te odgovornosti je skrb za preprečevanje nenadzorovanega razmnoževanja.

MP_Macke-(2)

Mačji mladiči dosežejo spolno zrelost pri starosti od pet do osem mesecev in od takrat naprej se lahko že razmnožujejo. To večinoma tudi počnejo, saj je večina slovenskih mačk prosto živečih in so torej bolj ali manj brez nadzora.  Večina mačjih skrbnikov pa nima želje, da bi njihova mačka imela mladiče. Ne nazadnje zato, ker se zavedajo da bi z neželenim leglom le povečali število mačjih mladičkov, ki že tako iščejo nov dom. Premalo skrbnikov pa se zaveda, da obstajata dva zelo preprosta načina, kako preprečiti nenadzorovano razmnoževanje. To lahko preprosto storimo s kastracijo samca (odstranitev mod) in sterilizacijo samice (odstranitev jajčnikov oziroma odstranitev jajčnikov in maternice). S tem ne bomo preprečili le neželene brejosti, ampak bomo v veliki meri zmanjšali pojavnost neželenih vedenjskih vzorcev, povezanih s spolno aktivnostjo, hkrati pa bomo zmanjšali tudi možnost pojava določenih prenosljivih bolezni.