Ugrizne rane

Mačke so ozemeljske živali in kot take so se za obrambo pred vsiljivci ali za pridobitev novega področja pripravljene bojevati drugimi mačkami. Boji so pogosti še zlasti v času parjenja, posledice takšnih bojev pa so ugrizne rane.

Takšne rane, ki jih skrbniki pod gostim kožuhom marsikdaj sploh ne opazijo, so pogosto okužene in če jih ne zdravimo, lahko zaradi njih mačka resno zboli in oslabi.

MP_Macke-(2)

Zaradi načina življenja se ugrizne rane najpogosteje pojavljajo pri nekastriranih  samcih. Seveda se pretepi in posledično ugrizne rane največkrat pojavljajo v okolju, kjer na manjšem področju živi več mačk in se zaradi tega pojavlja več medsebojnih trenj zaradi teritorija in spopadov med konkurenčnimi samci.

Ugrizne rane se najpogosteje pojavljajo na obrazu, po nogah, na hrbtu in repu.

V zvezi z ugriznimi ranami in mačjimi pretepi pa moramo opozoriti še na nekaj. Ugrizne rane so namreč ena od glavnih poti za prenašanja virusa mačje levkemije in mačjega AIDS-a iz živali na žival. Ker se ta dva virusa v velikem številu izločata v slino okuženih mačk, je ugriz takšne mačke skorajda enak injekciji s temi nevarnimi virusi.

 

Naj povemo, da mačke s cepljenjem proti mačjemu AIDS-u ne moremo zaščititi. Zaradi zelo dolge inkubacijske dobe pa se lahko tudi pri tej kužni bolezni zgodi, da test več mesecev ali celo več let po okužbi ne bo pozitiven.