Petarde? Ne, hvala.

PRAZNIČNI DECEMBER JE TU!

December je čas obdarovanja, radosti, praznikov, zadnjega veselega meseca, preden stopimo v novo leto polni zaobljub in novih dogodivščin. Pa je res vse tako pozitivno? Ne pozabimo na kosmate, pernate in druge prebivalce

 

 

 

index01

 

naših domov in okolice, ki se prihajočega meseca veselijo precej manj kot mi. Za njih je to obdobje vse prej kot praznično in veselo, saj pokanje petard in ognjemetov slišijo precej bolj intenzivno in glasno kot mi.

Po zakonu so pirotehnični izdelki dovoljeni samo med 26. decembrom in 2. januarjem, a jih kljub temu poslušamo in opazujemo ves mesec. Lepo bi bilo, ko bi bili ves mesec pozorni tudi na živali. Predpisana globa za kršitelje omenjenega predpisa je od 400 do 1200 evrov. Več o zakonodaji na področju pirotehničnih izdelkov si lahko preberete tukaj.

Društvo za zaščito živali Ljubljana že drugič pripravlja projekt, s katerim želi opozoriti na škodljiv vpliv pokanja petard in drugih pirotehničnih sredstev na živali.

Projekt "Petarde? Ne, hvala." podpira tudi revija Moj pes. V aktualni številki (12/1) smo pripravili obsežnejši članek "PSI IN ZIMA", v katerem si lahko preberete, kako se najlažje izognemo oziroma pripomoremo k zmanjšanju decembrskega stresa na pse, o sredstvih za pomiritev in o uporabi feromonov. Ker je zima povezana z vlago in nižjimi temperaturami zraka, moramo na te razmere pripraviti tudi svoje hišne ljubljence. V članku veterinar svetuje, kakšna naj bo prehrana pozimi, o negi kože in kožuha ter kako preprečimo poškodbe na tačkah. Pišemo pa tudi o nevšečnostih na zimskih sprehodih.