»Lovi zrak«

 

Pri naši petletni pritlikavi kodrici že približno dve leti opažamo čudne napade dušenja. Psička začne nenadoma, tudi ko je povsem umirjena, loviti zrak skozi nos, pri čemer dvigne glavo in »pumpa« skozi nos, tako da se bojim, da se bo zadušila. Opisani napadi se pojavljajo nekajkrat na mesec. Moj veterinar je dejal, da gre za obliko vračanja zraka in da ne gre za nič nevarnega. Ker me za psičko  vseeno skrbi, prosim še za vaše mnenje.

Mija S., Celje

1212-pisma

Pojav pri psih ni tako redek in videti je kar neprijetno, ko kuža lovi zrak skozi nos s precej glasnimi potegi, saj imamo občutek, da se bo »zadavil«. Na srečo taki napadi niso zelo pogosti. Pred napadom kuža po navadi nenadoma in brez vzroka dvigne glavo, razpre prednji nogi in hropeče, v sunkih vleče zrak. Napad traja od nekaj sekund do ene minute, po njem pa je kuža povsem normalen.

Zvok, ki ga slišimo med napadom, nastane v predelu mehkega neba. Potem ko žival zrak povleče vase, mora na prosto skozi žrelno ožino in skozi ozek nosni kanal, zato pri tem slišimo značilen zvok – hropenje.

V opisanem primeru veterinar pri pregledu po navadi ne ugotovi nobenih organskih sprememb in tudi ne more ugotoviti vzroka. Izjema je, če gre za draženje v predelu mehkega neba. To lahko povzročijo alergija, virusne okužbe, nosni zajedavci, tujki ali novotvorbe. Do »davljenja« lahko pride pri vseh pasmah in pri vseh starostih psov. Pogosteje pa se pojavlja pri manjših psih s širokim nosnim delom lobanje in pri pritlikavih pasmah, ki imajo anatomske hibe v predelu mehkega neba ali v sapniku. Zdravljenje ni potrebno. Če pa so presledki med napadi kratki in napadi trajajo dlje časa, svetujem temeljit endoskopski pregled zgornjih dihalnih poti pri veterinarju. Čeprav pojav za psa večinoma ni nevaren, mu lahko med napadom pomagate in skrajšate »davljenje«. To storite preprosto tako, da mu z roko zaprete nosnici, s čimer izzovete refleks požiranja in s tem prekinete napad. Pomagamo lahko tudi tako, da psa med napadom masiramo po grlu ali pa ga rahlo udarimo po prsih.