Papilomatoza

 

Imamo štiri mesece starega mešanca s prinašalcem po imenu Mir. Okoli gobčka so se mu nenadoma pojavile majhne bradavičke. To sem opazila še pri enem psu, ki je bil tudi na tečaju v mali šoli. Njegova skrbnica mi je povedala, da je bila s psičkom pri veterinarju, ki ji je povedal, da ima papilomatozo. Zanima me, ali se je naš Mir okužil od njega.

Mojca Z., okolica Ljubljane

Tako, kot ste opisali, je povsem mogoče, da se je vaš Mir okužil od drugega psa, še zlasti, če sta se skupaj igrala. Papilomatoza je virusna bolezen, ki se najpogosteje pojavlja pri zelo mladih psih in je nalezljiva. Povzročajo jo pasji virusi papiloma, ki prizadenejo še zlasti mlade pse z oslabljenim imunskim sistemom. Ti virusi, ki prizadenejo kožo in sluznice, se nahajajo pri večini vretenčarjev, torej tudi pri psih. Virusov je več tipov in so vrstno specifični, se pravi, da se razlikujejo glede na vrsto živali (prisotni so tudi pri človeku), zato prenos med vrstami ni možen. Bradavice se pri psih pojavljajo okoli gobčka, pa tudi v ustni votlini, lahko pa jih najdemo še na drugih delih glave in na očesnih veznicah. Njihova velikost je različna: od nekaj milimetrov do enega centimetra.

Način zdravljenja je odvisen od števila in lege bradavic. Če jih ni veliko in psu ne povzročajo težav, se bolezen lahko pozdravi sama od sebe, se pravi spontano, in to v približno treh mesecih.

Če bradavice psa motijo, na primer med jedjo, ali če krvavijo, jih je treba kirurško odstraniti. Izkušnje kažejo, da se po operaciji v organizmu razvije močan imunski odgovor proti virusu. V nadaljevanju terapije bo veterinar psu injiciral tudi pripravek s protivirusnim delovanjem.