Pes gospodari v hiši

Pes gospodari v hiši

Moj štiriletnMP_Pismai Parson Russell terier Žak je zelo dominanten. Pogosto skače po meni in se stalno želi igrati. Če ne izpolnim njegove želje, hlasta po meni in laja. Med sprehodom na povodcu me vleče, laja na vse druge pse  – seveda na samce … Ne vem, od kod takšno vedenje, in ne, kaj naj storim?

Minka N., Kranj

ODGOVOR: 

Dominantnost imenujemo razmerje med dvema partnerjema, kjer eden prevladuje nad drugim, se pravi, da ima višji socialni status. Tako kot opisujete, ste sami v podrejenem položaju in bolj ali manj »izpolnjujete« želje svojega Žaka. Pozitivni vidiki dominantnosti so samozavest, samostojnost, superiornost in samoiniciativnost, v vajinem odnosu pa seveda ti vidiki vam niso v prid. Dobro bi bilo, če bi odnosu do Žaka vi sami imeti opisane lastnosti, saj boste v vajinem sobivanju le tako lahko postali »alfa« oziroma vodja – normalno je, da psa vodimo njegovi ljudje in ne on nas. Svetujem, da takoj začnete z določeno vadbo, tako da boste postali njegova zaščitnica in seveda njegov vodja. Pes po navadi brez potrebe laja, ker se mu zdi, da ne obvladuje situacije in je zato negotov. Postanite njegova »zaupnica«, prevzemite vodstvo in odgovornost za njegovo varnost!

Pred srečanjem z drugim psom poskrbite, da Žak ne bo hodil pred vami. Pomembno je tudi, da pred srečanjem ne hodite neposredno proti drugemu psu, ampak naredite lok. Vaš pes se bo počutil varnega, zato mu nanj ne bo treba lajati. Če je le mogoče, naj na povodcu hodi malce za vami in ne spredaj. Žak bo tako čutil, da ga boste zaščitili s telesom, če bo treba. Pred srečanjem z drugim psom boste morali verjetno vsaj v začetku narediti malce večji odmik, da bo večja razdalja med štirinožcema. Ne smete pa se srečanju izogniti, saj bi psu s tem pokazali, da situacije ne obvladate.

Morda je težava tudi v tem, da se prepozno odzivate. Če je na primer Žak med sprehodom prost, ga pokličite in navežite na povodec, še preden bo sam opazil »nevarnost« (drugega psa, mačko, divjad …). Pokazati mu morate namreč, da obvladate vsako situacijo.

V »kritičnih« situacijah lahko poskušate tudi z metodo preusmerjanja pozornosti: pred srečanjem z drugim psom mu na primer ponudite priboljšek. Pri odpravljanju dominantnega vedenja zelo pomaga tudi redna vadba. Še zlasti učenje in utrjevanje vaj poslušnosti. Zelo koristno je, da med vsakim sprehodom kratek čas vadite, lahko tudi večkrat. Prav z vajami poslušnosti lahko psu najbolj učinkovito »dopovedujemo«, kdo je kdo v krdelu dveh. Seveda morate vztrajati, da bo pes vaje delal dosledno in ne le napol. Na povelje mora, na primer, mirno ležati tako dolgo, dokler mu s poveljem ne dovolite, da lahko vstane. Zelo koristna je tudi »možganska« vadba. Na primer, skrivanje igrač ali priboljškov v hiši, iskanje predmetov v naravi, vaje sledenja. Zelo svetujem, da se z Žakom vključite v kakšen tečaj, kjer se ukvarjajo z malce starejšimi psi. Tam vam bodo tudi svetovali oziroma pokazali, kako morate ravnati, da ne bo skakal po vas. Če Žak obvlada vajo »prostor«, lahko že zdaj poskusite tako, da vsakič, ko bo skušal skočiti na vas, poveljujete »Prostor!«. V tem položaju mora ostati tako dolgo, dokler se ne bo umiril. Seveda je še veliko drugih načinov, da psa odvadite skakanja.

Pri igranju z Žakom poskrbite, da boste sami odrejali začetek, vrsto in zaključek igranja. Vsekakor pa morate igro prekiniti takoj ko boste opazili, da je postal preveč »divji«. Še najbolje je, da z igro zaključimo tedaj, ko je na višku.