Starejši ovohava mlajšega

Starejši ovohava mlajšega

Doma imam dva psa, enega, ki je star deset let, in drugega, ki ima pet let. Vsak dan ju vodim na sprehod – štirikrat na dan. Živita narazen: mlajši je spuščen v ograjenem vrtu, starejši pa je v pesjaku. Ker je mlajši večkrat pobegnil, sem ga dal k starejšemu v pesjak. Pa se je zgodilo nekaj čudnega. Opazila sem, da je hotel starejši mlajšega ovohavati okoli zadnjika in je pri tem migal z boki. Ali je to znak, da ga bo napadel? Tega se zelo bojim in prosim za vaš nasvet. Že vnaprej hvala.

Petra L., Žalec

Odgovor:

 Pravzaprav ni nič narobe, da ste mlajšega psa dali k starejšemu v pesjak. Ne nazadnje bosta zelo verjetno vse življenja skupaj in je prav, da se čim prej navadita drug na drugega. Iz tega, kar ste zapisali, ni videti, da se psa ne bi razumela. Zelo verjetno je, da bo mlajši starejšemu prepustil status močnejšega, in v takšnem primeru, ko se psa »zrangirata«, med njima po navadi ne prihaja do sporov. Nasprotno, v večini primerov takšna psa postaneta velika, celo nerazdružljiva prijatelja. Je pa seveda prav, da ste v začetku malce bolj pozorni in opazujete, kakšen odnos imata. Preprečiti morate tudi, da bi med njima prišlo do ljubosumja. Preden ju peljete na sprehod, na povodec najprej navežite starejšega in potem mlajšega. Ko pridete k njima, najprej pobožajte starejšega, nato šele mlajšega itn. Smisel takšnega ravnanja je, da se starejši pes zaradi mlajšega ne bo počutil prikrajšanega.

Pa še nekaj o ovohavanju okoli zadnjika. Kar so za nas ljudi oči oziroma čutilo vida, je za pse čutilo voha. Psi zaznavajo okolje z nosom in povsem normalno je, da se med seboj ovohavajo. Ko se spoznavajo, se najpogosteje ovohavajo okoli zadnjika. V tem predelu sta med drugim tudi tako imenovani obzadnjična mošnjička oziroma paranalni žlezi. Tekočina, ki ju izločata, ima namreč specifičen vonj, ki med drugim marsikaj pove o osebku. Če je torej vaš starejši pes mlajšega ovohaval okoli zadnjika, je to počel zato, ker ga je hotel malce bolj spoznati, ne pa zato, ker bi ga hotel napasti. To, da je medtem »migal z boki« pa je bilo verjetno pozivanje na igro, ali pa je skušal mlajšega malce sprostiti, ker je bil morda psihično napet. Želim vam veliko veselja z vašima štirinožnima prijateljema.