HRANJENJE PSOV KOT VELEVA NARAVA

Lahko prebavljiva, okusna in izredno hranljiva surova dieta pridobiva na svoji veljavi, kot naravna alternativa suhi in procesirani hrani. Z veterinarko Iris Selan s klinike za male živali TRISTOKOSMATIH sva pokramljali o prehrani naših pasjih ljubljenčkov. Enako kot za nas tudi za naše hišne ljubljence velja rek »Si, kar ješ!«. Kako dolgo in – še pomembneje – kako kakovostno bo življenje našega psa je močno odvisno od kakovosti hrane, ki jo zaužije.

 

Vedno bolj se zavedamo kako velik vpliv ima prehrana na zdravje in vitalnost psa. Kakšna hrana je

najbolj primerna za psa?

Psi sodijo med mesojede. Tekom evolucije ob življenju s človekom so se prilagodili tudi na druge vrste hrane, ki pa za pse nikakor niso primerna izbira. Psi nimajo prehranskih potreb po ogljikovih hidratih, kar nam pove tudi njihova anatomska in fiziološka sestava: v slini nimajo encima amilaze, ki je potreben za razgradnjo škroba, ta se izloča v manjših koncentracijah šele v nižjih delih – v trebušni slinavki, črevesju, hrano jedo hitro, prebavila so kratka in prebava hitra. Vse našteto onemogoča dobro prebavo žitaric. V glavnem pa se prav žitarice pojavljajo kot glavna sestavina v večini briketirane hrane in prav to je velikokrat vzrok za številne alergije in intolerance.

 

 

 

Če povzamem je surova mesna hrana najbolj primerna za psa. Verjetno izhaja to iz dejstva, da pes najbolje izkorišča beljakovine iz surovega mesa?

 

Surobs mesna hrana je psom najbolj naravna in najbolj primerna. Psi namreč najbolje izkoriščajo surove beljakovine živalskega izvora. Dejstvo je, da psi v svoji prehrani ogljikovih hidratov ne potrebujejo. Energijo, ki jo potrebujejo, črpajo iz beljakovin in maščob. Nekatere pasme psov potrebujejo več beljakovin, druge morda nekoliko manj, a v osnovi princip hranjenja ostaja vrsti oz. podvrsti enak; čim bolj naravna hrana, ki temelji na surovi mesni dieti brez termične obdelave, konzervansov, nepotrebnih soli, ojačevalcev okusa, barvil …


Surova dieta – torej nepredelana hrana je zelo bogata z encimi, ki blagodejno učinkujejo na prebavo. Kakšno vlogo odigrajo ti encimi v pasjem organizmu?

 

Encimi delujejo, kot katalizatorji v pasjem organizmu in sodelujejo pri prebavi hrane in absorpciji hranilnih snovi. Surova hrana, ki je neprocesirana vsebuje bogato vsebnost »živih« encimov s pomočjo katerih pasji organizem zlahka izkoristi hranilne snovi in jih pretvori v energijo.


Kje tiči razlog, da število psov, ki trpijo za raznimi oblikami alergij in preobčutljivosti zaskrbljujoče povečuje?

 

Zagotovo zato, ker skrbniki premalo upoštevajo prej naštete zakonitosti prebavnega sistema mesojedov, ker smo jih preveč počlovečili in ker so ljudje v poplavi vseh izdelkov na trgu zagotovo zmedeni, kaj naj hranijo. Zagotovo je tudi strokovno področje veterine napredovalo do te mere, da znamo odkrivati določena stanja in vzroke zanje. 

 

 

 Kaj svetujete vsem tistim, ki še niso poskusili svojega pasjega ljubljenčka hraniti s surovo hrano?

Zagotovo da poskusijo, saj mora vsak pri sebi preveriti pozitivne lastnosti te hrane in se tudi otresti okvira briketov in konzerv, na katere smo vsi prisegali dve desetletji. Predvsem pa bodo naši kosmatinci tisti, ki nas bodo znali prepričati v to, saj jo z veseljem pojedo, lepo presnovijo in zelo hitro se pokažejo tudi pozitivni rezultati tovrstne prehrane.