Epilogi mučenja živali na sodiščih

Število primerov javnih objav zanemarjanja in mučenja živali je v medijih v zadnjih letih zelo poskočilo. Bralci se zagotovo spominjate tistih najbolj odmevnih, ki so epilog dočakali ali ga še čakajo na sodiščih.

 

V 23-letni zgodovini naše države je, sodeč po podatkih, ki smo jih našli na spletni strani Statističnega urada, zaradi mučenja živali v zapor odšlo več kot 20 ljudi. A večina teh primerov je ostalo spregledanih, saj se dotikajo predvsem kazni, ki so bile izrečene zaradi zanemarjanja rejnih živali, slovenska društva za zaščito živali pa so, vsaj v večini, usmerjena bolj k pokrivanju problematike hišnih ljubljencev, torej psov in mačk.

Kazenski zakonik za kruto ravnanje z živalmi predvideva denarno, za hujše oblike mučenja živali pa tudi zaporno kazen.

 

 

Mučitelja psa so sodniki za rešetke prvič poslali leta 2012. Šlo je za odmevni primer psa iz vasice Boršt pri Kopru, ki ga je domačin tako zanemarjal in izstradal, da ga je na stotine klopov dobesedno izpilo do smrti. Najhujših muk ga je sicer odrešilo Obalno društvo proti mučenju živali. »Izrekanje zapornih kazni zaradi mučenja živali vsekakor podpiramo in upamo, da bodo sodišča po vsej Sloveniji to vzela za svojo sodno prakso,« je po obsodbi dejala predsednica društva Andrea Bogataj Krivec. Kmalu je sledila še ena. Ljubljansko višje sodišče je namreč na tri mesece zapora obsodilo moškega, ki je sosedovega psa z vrvjo privezal za avtomobil in ga vlekel po cesti, dokler žival ni poginila.