Bernski planšarski pes

”Veliko pasem se je zvrstilo pri naši hiši, bernci pa imajo prav posebno mesto; ker so prijazni in mehki kot medvedki, če jih znaš prav vzgojiti, ker so privrženi domu in tudi zato, ker so izjemno talentirani za marsikaj, tudi za terapevtsko delo.”

Bernske planšarske pse je za aktualno številko revije Moj pes predstavil Tone Hočevar. Objavljamo nekaj izsekov poglobljenega članka, v celoti pa si ga lahko preberete v tiskani izdaji (med drugim tudi pogovor z Mojco Sajovic, dolgoletno predsednico Slovenskega kluba za bernske planšarske pse)

  • Zgodovina bernskega planšarskega psa je pravzaprav precej podobna zgodovinski poti našega kraševca. Za vsako rabo je bil, a ga razen kmeta ni nihče cenil. Ko je bilo planšarske kariere v Švici z modernimi časi konec, turistične vloge pa še ni imel, je berncu grozilo, da se bo izgubil, kot se je že skoraj izgubil naš kraški ovčar, ki ga samo zagnani ljubitelji še ohranjajo kot slovenski zaklad kot del narodove zgodovine. Da so bernci veliko bolj množično od kraševcev zastopani po vsem svetu, je najbrž največ naredila njihova neprekosljiva zunanjost, tribarvni kožuhovinasti okras z Andrejevim križem na glavi.
  • Pri vzgoji in šolanju ta pes ne prenese grobosti. Vse, kar z njim počnemo, bo naredil z veseljem, če ga bomo primerno motivirali in spregledali njegove napake. Velika pasma precej pozno odraste – pri dveh letih in pol – zato je ves ta čas namenjen vzgoji. Mala šola je zelo priporočljiva!
  • Pasji športi so za bernca razmeroma velik zalogaj: vse je odvisno od njegove konstitucije. Lažji in tisti nežnejše konstitucije bodo morda uspešni pri agilityju, celo pri reševalcih, vendar je dolgoročno gledano bolje, da se odločimo za manj težavne športne discipline. Če smo naklonjeni tekmovanju, potem morda pride v poštevrally obedience (RO). To je športna disciplina, kjer vodniki in psi na progi, ki jo vnaprej pripravi sodnik, opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge. Bernci pa so se odlično izkazali kot terapevtski psi. Navsezadnje je bil prvi šolani terapevtski pes pri nas bernski planšarski pes; tudi zdaj jih deluje več v različnih društvih za terapijo s pomočjo živali.