Pomeranec

Špici, potomci šotnih psov, pa psov z daljnega severa Skandinavije, ki veljajo v naših evropskih krajih za najstarejše med vsemi psi, se vračajo med slovensko pasjo populacijo. Spet lajajo, kakor so nekoč, le da tokrat ne več s kupa gnoja ali z velikega kmečkega dvorišča, pač pa zdaj lahko tudi iz majhnega mestnega stanovanja.

MP_Pasma_meseca-(13)

Namesto velikih špicev, volčjega špica in njegovih sorodnikov, pa srednjih in malih špicev, se v vrhove med pasemskimi psi tudi pri nas uvršča pomeranec, igračasti špic, ki je bil že desetletja med najbolj priljubljenimi pasmami pri Američanih, pa tudi pri Angležih. Prav mogoče je, da bo pomeranec spet utrl pot tudi drugim svojim sorodnikom, malo večjim in manj občutljivim špicem, pomembno pa je, da se špic, stara in preizkušena pasma neustrašnih, samozavestnih kužkov, vrača s svojim odločnim laježem, ki je tudi zanesljiv alarm.

Pomeranec je živahen, prijazen, samozavesten, radoveden, zelo se naveže na enega človeka v hiši in temu je zelo vdan. Je rahločuten in bister, zelo rad se uči. Rad ima tudi druge družinske člane, prijazen je do otrok. Do tujcev je ljubezniv, včasih tudi malce plašen in nezaupljiv. Do drugih psov in drugih živali je po navadi prijazen. Nima razvitega lovskega nagona. Je pa seveda izvrsten čuvaj.

Več o tem si preberite v reviji Moj pes številka april-maj 2017

Foto: Blaž Košak