Akita inu

Največja japonska pasma pravzaprav na neki način kar dobro predstavlja svojo domovino in njene ljudi – krasi jo mirno dostojanstvo in pregovorna zvestoba, ki jo je zahodni svet spoznal v filmu Hachiko o psu s tem imenom, ki je živel na Japonskem pred drugo svetovno vojno.   

Japonska je dežela izjemne tradicije in zgodovine, zanimivo zgodovino pa ima tudi njihova največja pasma, akita inu. Nekoč so na Japonskem obstajali le majhni in srednje veliki psi. Od leta 1603 naprej so v hribovitem delu Japonske, imenovanem Akita, začeli za pasje boje uporabljati srednje velike pse (imenovane akita matagi), ki so jih sicer uporabljali za lov na medvede. Od leta 1868 naprej so te pse začeli križati s pasmo tosami (še ena japonska pasma borilnih psov, nastala iz domačih lovskih šikokujev ter velikih pasem iz zahoda) in mastifi, s čimer so dosegli opazno povečanje teh psov v višini in telesni masi. Pasje boje so na Japonskem prepovedali leta 1908, a pasma se je vseeno ohranila. Nekaj let kasneje je bilo devet vrhunskih primerkov pasme razglašenih za narodni zaklad.

Akita-(1)

Osnovne značilnosti

Akita je mogočen, neodvisen, neustrašen, zadržan do tujcev in ima zelo močan značaj. Izžareva plemenitost, prepričanost vase in moč, tako telesno kot psihično. Svoji družini je neizmerno vdan in jo je pripravljen braniti do zadnjega diha. Akite imajo večinoma dober občutek za domače otroke in so do njih potrpežljivi.

Po navadi so precej posesivni – branijo svoje ozemlje in vse drugo, kar štejejo za svoje – dobrine ali svoje ljudi. Do drugih psov večinoma niso prijateljsko naravnani in jih želijo ob srečanju nadvladati – nujna je torej odlična in pazljiva socializacija. Ker so značajsko zahtevni, hkrati pa tudi telesno močni, nikakor niso primerni za začetnike oziroma za neizkušene ter psihično in telesno šibke ljudi, ki s svojimi psi delajo kot z dojenčki. Potrebujejo samozavestnega in doslednega vodnika, s katerim lahko akita vzpostavi medsebojno zaupanje in spoštovanje. Ob takem človeku bo miren in obvladan varuh svojega doma in svojih ljudi.