Črno reslasti rakunar

Lovsko telo, lovsko srce

 MP_Redka_pasma-(1)

Črno čreslasti rakunar je dokaj velik (samci so visoki okoli 65 cm, samice nekoliko manj), močan, atletski in pozoren. Kljub povsem kratki dlaki se brez težav spopade tako z zimo kot s  poletno vročino, pri svojem delu se zanaša predvsem na svoj izjemni nos, ki ga vodi čez še tako zahtevni teren za plenom. Čeprav je uradno ”rakunar”, ga v domovini pogosto uporabljajo tudi za lov na jelenjad, divje prašiče in pume. Med gonjo divjadi je kot večina goničev sledoglasen, med sledenjem se torej oglaša z zateglim lajanjem ali tuljenjem in s tem lovcu naznanja svoj položaj.

Do tujcev je lahko sprva nekoliko zadržan in nezaupljiv, ampak po navadi to hitro mine in se potem do njih vede kot do starih prijateljev. Na splošno ima rad ljudi in družbo, zelo se naveže na svojo družino, toleranten je tudi do otrok in se z njimi rad igra in crklja – če ti le imajo mero pri njegovih neizmerno mehkih in privlačnih ušesih, ki kar kličejo po božanju. Glede na svojo velikost je zelo nežen.

Do drugih psov je prijazen, rad ima pasjo družbo. Če z drugimi živalmi sobiva od mladih nog, jih sprejme kot družinske člane, v naravi pa lahko druge živali prebudijo njegov lovski nagon.

Več o tem si preberite v reviji Moj pes, številka april-maj 2017

Foto: Blaž Košak