Osnove in začetki paše (II)

Ko se lotimo učenja paše s pomočjo psa, sta sicer teorija in pravilen pristop k vadbi zelo pomembna, ampak najbolj osnovno je, da imamo za to primernega psa. 

V različnih medijih je na voljo zelo veliko podatkov o ponudbi mladičev in odraslih psov, zdi se mi, da kar preveč. Ko se odločamo za pravšnjega psa, pa moramo temeljito razmisliti in si odgovoriti na vprašanje: za kaj ga sploh potrebujemo.

Izbira prave pasme in vzreditelja

Če izbiramo psa, ki nam bo prijeten sopotnik v vsakdanjem življenju, ni toliko pomembna izbira prave psarne, prave delovne linije in uporabnosti. Če pa izbiramo psa za določen namen, za določeno dejavnost, moramo raziskovati malce bolj skrbno, ne sme nam biti žal časa, ki ga za to porabimo.

Najprej se moramo odločiti za pravšnjo pasmo, se pravi za psa, ki bo lahko opravljal dejavnost, za katero smo se odločili. Druga pomembna stvar pa je, da najdemo pravega vzreditelja, takšnega, ki vzreja zdrave pse in jih uporablja za dejavnost, s katero se bomo s svojim štirinožcem ukvarjali tudi sami.

Različne vzrejne linijeMP_Pasa (7)

V sodobnem kinološkem svetu že nekaj let lahko razlikujemo pse iz tako imenovanih delovnih in razstavnih linij. Tako imenovani razstavni psi se pravzaprav v resnici razlikujejo od psov, ki jih uporabljajo za delo. Imajo bogatejši kožuh (so bolj odlakani), so težje telesne konstitucije, imajo manj želje po delu in imajo manj razvite naravne delovne lastnosti oziroma nagone. Če torej potrebujemo psa, ki ga bomo uporabljali kot pomočnika pri paši drobnice ali živine, moramo najti vzreditelja, ki dela z svojimi psi to, kar bi želeli s psom delati tudi mi sami. Pes, ki izvira iz legla staršev tako imenovane razstavne linije, zelo verjetno nikoli ne bo opravljal dela tako dobro (ali pa ga morda sploh ne bo) kot pes, ki izvira iz staršev tako imenovane delovne linije.