Osnove in začetki paše

Paša s pomočjo psa ni le eno poglavje, ampak debela knjiga z veliko podrobnostmi, zato moramo imeti kar nekaj idej in znanja o tem, kaj in kako želimo psa naučiti. Kako naj torej začnemo?

Najpomembnejše, kar smo že večkrat omenili, je odnos med vodnikom in psom. Kdo je tisti, ki vodi, kdo je v krdelu dveh alfa? Pri vodenju tečajev se pogosto srečujem s situacijo, ko je v začetku šolanja pes povsem neposlušen. Gre za zelo pogost pojav, ki ga je treba razumeti, saj pes pri srečanjih s čredo pade v svoj svet in se »razburi« že, ko ga vzame vodnik iz avta. Štirinožec pač natančno ve, kam je prišel. Začne se vlečenje na povodcu, močno vznemirjenje, cviljenje, buljenje v čredo … Pes povsem pozabi na svojega vodnika. Opisano vedenje psa je pravzaprav pozitivno, saj nam s tem pokaže, da je navdušen in da bo z veseljem delal s čredo. MP_Pasa-(8)

Seveda pa mora vodnik to vedenje umiriti in psa pripraviti, da ga bo kljub začetnemu vznemirjenju poslušal oziroma ubogal in bo sodeloval z njim. Skratka, vodnik mora vedenje psa nadzorovati, še pred vstopom v ogrado z ovcami mora biti za sodelovanje z njim. To ni vedno lahko. Moramo pa psu dopovedati, da bo lahko začel delo v paru le v primeru, če bo ostal miren, se pravi, zbran, vodljiv in pripravljen slediti zahtevam svojega vodnika. Tudi med vadbo s čredo mora ostati umirjen in vodljiv, razumeti mora, da bo lahko delal s čredo le, če bo ostal v takšnem psihičnem stanju.