Zganjanje črede

Zganjanje živali (angl.: Sheepdog), po navadi ovc, je šport, ki ima svojo domovino na Otoku, z njim pa so začeli ob koncu 18. stoletja. Razvili so ga tamkajšnji kmetje, da so ugotovili, kako različni psi delajo pod enakimi pogoji.

MP_Pasa-(1)

Tekmovalno progo, po kateri so morali psi zganjati ovce, so postavili tako premišljeno, da tedanji standardi veljajo še dandanes. Na tekmovanjih najpogosteje uporabljajo borderske ovčarje, čeprav so za delo na kmetiji in za delo z živino vzredili kar nekaj različnih pasem, a vsako za malce drugačen namen.

Vsestranska uporaba psov

Veliko je opravkov na kmetiji, kjer lahko pomagajo psi, najpogosteje pa potrebujejo psa, da čredo s pašnika pripelje k vodniku in jo pospremi v hlev ali pa jo premakne na drug pašnik, kjer je sveža trava. Lahko pa loči le del črede, ali pa jo zadržuje na določenem mestu, medtem ko živali pregleduje veterinar.

Ko začnemo vaditi

Za vodnika začetnika je pomembno, da razume vedenje psa tako med vadbo kot v vsakdanjem življenju. Povezava oziroma medsebojno zaupanje med vodnikom in psom se izgrajuje  tako med delom kot na sprehodu. Prav ustvarjanje zaupanja je največkrat odločilno pri tem, ali bomo imeli dobrega, povprečnega ali pa slabega psa za zganjanje črede. Dober vodnik mora razumeti in dobro poznati tudi vedenje črede. Predvideti mora, kaj živali v čredi »razmišljajo«, saj bomo le tako lahko poslali psa v pravo smer. To je zelo pomembna, a hkrati tudi precej zahtevna naloga.

MP_Pasa-(5)

 

 

 

 

 

 

 

 

Več o tem si preberite v reviji Moj pes, številka april-maj 2017

Foto: Blaž Košak