Mladiček v hiši

Zgodil se je pasji mladič. V hišo je prišel po številnih pogovorih, temeljitem premisleku o pasmi, velikosti, izbiri pravšnjega vzreditelja … Mladičku bo treba zagotoviti primerno ležišče, nabaviti kakovostno opremo, igračke, poskrbeti, da bo dobival najboljšo hrano in prav o teh stvareh bo tekla beseda v tokratni temi meseca.

MP_Tema_meseca-(13)

Vsak pasji mladiček v družini temeljito spremeni življenjski ritem in kar nekaj časa traja, da bo spet vse skupaj teklo po usklajenih tirih. Strokovnjaki pravijo, da se to zgodi po približno treh mesecih. Potem se dvonožni krdelniki navadimo na novega družinskega člana, on pa na nas, in vse skupaj postaja vse bolj zanimivo in prijetno. Mladiček se bo usidral v naše družinsko življenje oziroma v naša srca in za noben denar ga ne bi dali od hiše.

Vsak pes ima svoje, posebne lastnosti, ki jih moramo pri ukvarjanju z njim upoštevati. Tako kot med ljudmi so tudi med psi psihično bolj občutljivi, plašni, bojazljivi kot psihično trdni in stabilni, samosvoji oziroma »trmasti«, uporniški. Res je, da ima vsak pes tudi bolj ali manj izražene lastnosti svoje pasme, ampak na to se ne moremo zanašati. Lahko, na primer, neka pasma slovi po tem, da so njeni predstavniki psihično stabilni, naš pes, ki sodi k tej pasmi, pa je zelo boječ in psihično zelo občutljiv. Vedenjske težave psov so lahko posledica slabe vzrejne politike, se pravi, da so rezultat dednih dejavnikov. Še v večji meri pa so po mojih izkušnjah posledica delovanja okolja, ki se začne že med brejostjo, pri vzreditelju, še bolj pa pozneje pri skrbniku oziroma v družini.

Prehrana

Da psa prehranjujemo pravilno, lahko ugotovimo tudi po:

  • količini in konsistenci iztrebkov (zaželeno je, da pes opravlja veliko potrebo enkrat do dvakrat na dan, da so iztrebki oblikovani v klobaso, da nimajo močnega vonja) …,
  • kakovosti kože in kožuha (svetleča dlaka, ne preveč prhljaja ipd.),
  • stanju zobovja (čim manj zobnih oblog) in po
  • počutju psa (hrana seveda vpliva tudi na vedenje psa).

Več o tem si preberite v reviji Moj pes, april- maj 2017

Foto: Blaž Košak