Pasja čutila

Psi vohajo, slišijo, vidijo in tipajo, to pa počnejo precej bolj intenzivno kot ljudje. Da bomo laže razumeli njihov pogled na svet, je prav, da vemo, kako delujejo njihova čutila in kako sprejemajo vtise iz okolja.

Psi pravzaprav niso kdove kako »redkobesedni«, saj so družabna bitja, ki radi komunicirajo z okoljem. Po navadi lažje s svojimi sovrstniki kot z ljudmi, predvsem zato, ker premalo poznamo govorico naših štirinožnih prijateljev.

Pes gleda z nosom

Povsem vseeno je, ali ima smrček dvignjen visoko proti vetru ali pa pritisnjenega povsem k tlom, pes raziskuje svet z vohljanjem. Psi ne čakajo, da bi po naključju naleteli na kak zanimiv vonj, ampak ga aktivno iščejo.

Pes torej gleda z nosom in tudi zato se ne moremo pretvarjati pred njim. Ben namreč vse naše občutke in razpoloženja zavoha in se temu primerno tudi vede. Zato ni dovolj, da psa pohvalimo le s trepljanjem, ampak moramo to storiti tudi s srcem. Prav z odkritostjo, se pravi s svojimi resničnimi občutki, mislimi in ravnanjem si bomo pri svojem psu ustvarili spoštovanje in zaupanje.

 

MP_Tema_meseca-(6)

Rep pomaga psu tudi pri vzdrževanju ravnotežja. Pri teku v ovinek služi psu rep kot nekakšno krmilo. Poleg tega ima rep silno pomembno socialno funkcijo, saj služi za sporazumevanje z vrstniki. Kako pomembno je to, dokazuje med drugim tudi to, da je rep pri mnogih psih zelo izrazito obarvan. Dlaka na spodnjem delu repa je pogosto obarvana svetlo, tako je dobro videti, ko je rep dvignjen. Bela konica repa pa je evolucijski trik: s tem je vidna tudi podaljšana hrbtna konica repa.