Cepljenje proti kužnim boleznim

Podobno kot pri ljudeh, so tudi pri psih nalezljive bolezni, ki lahko s svojim izbruhom ogrozijo življenje velikega deleža nezaščitenih psov. Tovrstne izbruhe pa lahko uspešno preprečujemo z ustreznim in rednim cepljenjem.

Ko govorimo o cepljenju psov, večina ljudi najprej pomisli na steklino in da je treba pse obvezno redno cepiti le proti tej nevarni bolezni. Se pa na srečo vse več skrbnikov zaveda, da je treba pse cepiti tudi proti drugim nalezljivim boleznim. Le tako jim lahko zagotovimo bolj zdravo, polno in zadovoljno življenje. Cepljenje ni pomembno zgolj zaradi zaščite lastnega psa, ampak tudi zaradi preprečevanja širjenja kužnih bolezni med psi. Če je namreč proti določeni bolezni cepljena dovolj številna populacija psov (vsaj od 65 do 70 odstotkov), lahko s tem preprečimo širjenje in večje izbruhe nalezljivih bolezni (zaščita populacije).

Cepljenje proti pasji steklini

Najprej moramo poudariti, da imamo v Sloveniji za pse tudi obvezno cepljenje, in sicer cepljenje proti steklini. Po zakonskih določilih moramo proti steklini cepiti že  pasjega mladička pri starosti od 12 do 16 tednov. Cepljenje proti steklini je treba v presledku enega leta dvakrat ponoviti. Prihodnja obvezna cepljenja proti steklini so nato na vsake tri leta oziroma v presledkih, kot jih je določil proizvajalec cepiva. Pri tem moramo upoštevati, da ne smemo zamuditi niti enega dneva, sicer je treba psa spet dvakrat cepiti v presledku enega leta.

Poleg obveznega cepljenja proti pasji steklini je še nekaj bolezni, proti katerim je pse priporočljivo cepiti. Med ta bolezni prištevamo pasjo parvovirozo, pasjo kugo, leptospirozo, nalezljivi hepatitis psov in kužni kašelj.

MP_Vet-(5)

Kdaj psa cepimo?

Cepljenje psu ne zagotavlja zaščite za vse življenje, zato je treba cepljenja redno ponavljati. Večina slovenskih veterinarjev upošteva program cepljenja, pri katerem hkrati in z enim odmerkom zaščitimo psa proti vsem nalezljivim boleznim, razen proti steklini.

Na splošno gledano je najzgodnejše obdobje za cepljenje v starosti od 6 do 8 tednov. Izjemoma cepimo prej le v primerih, ko se mladič nahaja v okolju, kjer se zlahka okuži s povzročitelji bolezni (v zavetiščih za živali, v vzrejališčih …). V takih primerih je lahko cepljenje zelo koristno. Vsekakor pa po navadi ni priporočljivo cepiti psičkov pred dopolnjenim četrtim ali petim tednom starosti.  Drugo cepljenje priporočajo v starosti od 10 do 12 tednov, tretje cepljenje pa pri starosti od 14 do 16 tednov. Vsekakor pa je najbolje, da se o programu cepljenja dogovorimo s svojim veterinarjem.