Debelost pri psih

Debelost je opredeljena kot stanje, ko se je v telesu nabralo veliko maščobe. Ocenjujejo, da je v razvitem svetu predebelih med 25 in 40 odstotkov psov, v starosti med 5 in 11 let pa ima prekomerno težo od 40 do 45 odstotkov psov. Debelost je najpogostejša s prehrano povezana bolezen razvitega sveta.

Debelost je škodljiva, ker vpliva na skrajšanje življenjske dobe in to tudi v primeru, ko pes ni zelo debel. Zanjo so značilne prekomerna telesna teža, odvečna maščoba in slaba telesna kondicija. Sicer pa je ustrezna telesna teža psa odvisna od njegove velikosti, telesne zgradbe in obsega mišične mase.

Kaj je debelost?

Debelost je torej prekomerno nalaganje telesne maščobe. Ali je naš pes zares predebel, najbolj preprosto določimo s tehtanjem. Da ima pes prekomerno telesno težo, lahko rečemo, če ta za 10 do 20 odstotkov presega njegovo normalno težo. Če pa telesno težo presega za več kot 20 odstotkov, je predebel. Moramo pa povedati, da tudi to ni najbolj natančna metoda za določanje debelosti. Natančnejše so metode, pri katerih merimo delež maščobe v telesu, se pravi, da ugotavljamo indeks telesne maščobe.

Najpogostejši vzrok debelosti je uživanje prevelikih količin hrane in pomanjkanje telesne aktivnosti. Ko vnos kalorij v telo preseže njihovo porabo, se višek kalorij shranjuje kot maščoba. Že zgolj en odstotek viška kalorij lahko z leti povzroči povečanje normalne telesne teže za eno četrtino.

Hujšanje

Ko se odločamo za hujšanje svojega hišnega ljubljenca  mora biti to projekt vse družine. Vsi družinski člani si morajo priznati, da je njihov štirinožec predebel in morajo upoštevati program hujšanja. Morda bo hujšanju v pomoč, če natančno vodimo dnevnik hrane, ki jo ljubljenec zaužije (hrana in priboljški). V dnevniku vodimo tudi evidenco tehtanja, kar opravimo enkrat na teden. Še najbolje je, da eden od družinskih članov prevzame hranjenje psa, vsi skupaj pa skrbijo za njegovo razgibavanje.

MP_debelost