Enajst mitov o prehrani

O pravilni prehrani psov je spletenih veliko različnih mitov oziroma zmot. Ni malo skrbnikov, ki so (še vedno) prepričani, da svojega štirinožnega prijatelja prehranjujejo pravilno, a ga v resnici narobe. Zato bomo opisali najpogostejše zmote, mnoge od teh so še vedno trdno zasidrane v glavi marsikakšnega pasjega skrbnika.

MP_Miti_Prehrana-(3)

 

  1. En postni dan v tednu

Mnogi so še vedno prepričani, da je en postni dan v tednu za psa koristen za prebavila, saj se ta tako očistijo. To pa je v nasprotju s sodobnimi znanstvenimi spoznanji o prehranjevanju psov. Pes, ki živi z nami v hiši, je deležen številnih mamljivih vonjev po hrani. Ko odpiramo embalažo s hrano, uživamo svoj obrok, odpiramo hladilnik … Vse to so dražljaji, ki pri psu sprožajo izločanje želodčne kisline. In če v takšnih okoliščinah v prazen želodec ne pride hrana, ki bi jo pes prebavljal, nastane v tem organu prekomerna količina kisline – posledica je lahko bruhanje. Postni dan zato veterinarji odsvetujejo, izjema je lahko le v primeru prebavnih težav. Če ima pes na primer drisko, je prav, da 24 ur ne dobi nobene hrane, da se prebavila »umirijo«. Če ima pes drisko pogosto, se moramo seveda posvetovati z veterinarjem.

Odgovore na preostale pogoste zmote pa lahko preberete v številki 8/9 revije Moj pes, kjer izveste, ali mora pes res dobiti obrok vedno ob istem času, ali naj odraslega psa hranimo le enkrat na dan in podobno.