Sedem poletnih nasvetov proti pregretju

MP_Poletne_nevarnosti-(1)

  1. Tuširanje, plavanje, »knajpanje« in veliko tekočine

Večja posoda z vodo na domačem vrtu, v kateri se lahko naš kuža osveži, je zanj lahko tko blagodejno kot ohlajanje v reki ali v kakšnem jezeru. Odlična za ohladitev vročih dneh je tudi cev za zalivanje, iz katere prši voda. Zelo pomembno pa je, da bo imel pes v svoji posodici vedno na voljo vodo za pitje.

  1. Sončenje ne škodi, a ne pretiravajmo

Psi zelo radi poležavajo na soncu in večinoma pri tem nimajo občutka, kdaj je dovolj. To je povezano s tem, da imajo receptorje za toploto globlje v koži in zato vročine preprosto ne čutijo. Zato moramo skrbniki poskrbeti in psa pravočasno umakniti v senco – še preden bo doživel toplotni udar. Pes lahko leži na soncu največ deset minut! Tudi, če je avto v senci, psa poleti ne smemo puščati v vozilu.

  1. Ohladimo ga lahko na različne načine

Pse, ki ne marajo vode, lahko ohladimo z navlaženo brisačo. Preprosto mu jo položimo čez hrbet, ohladimo pa ga seveda tudi po drugih delih telesa. Lahko pa ga ohladimo tudi tako, da mu roko nanašamo vodo po telesu.

  1. Sprehodi zjutraj in zvečer

Najhladnejši del dneva poleti je zgodaj zjutraj, pred sončnim vzhodom, in tedaj je čas, da s psom opravimo daljši sprehod. Sprehod po z roso navlaženem travniku bo za psa izvrstna osvežitev. Zvečer pa ni tako prijetno, saj se zrak osveži šele pozno ponoči.

  1. Poiščimo senco

Ko se s psom ustavimo v kakšnem lokalu na vrtu, poiščimo senčnat prostor. Če je le mogoče, gremo v »pravo« senco, ne pa pod kakšnen senčnik, ki ne zaustavi sončne pripeke. Še najbolje, da najdemo senco pod kakšnim drevesom. Če že gremo čez dan na sprehod, je najbolje, da to opravimo v gozdu, kjer je najmanj vroče. Izogibajmo se sprehodu po asfaltu ali betonu, ki se močno pregreje.

  1. S psom v avtu

Če je pes na zadnjem sedežu ali v prtljažnem delu vozila, ne bo kdove kako deležen ohlajanja s pomočjo klimatske naprave  – to moramo seveda upoštevati. Odprto okno med vožnjo pa je za psa nevarno in škodljivo. Če gremo s psom na pot, se odpravimo zgodaj zjutraj. Med vožnjo moramo redno opazovati psa in, če opazimo znake pregretja (sopenje, vroče telo, slabo počutje …), moramo dati psa iz vozila, ga namestiti na čim bolj hladen prostor in ga na primeren način ohladiti z mokro brisačo. Se pravi postopoma, najprej po trebuhu, po tačkah in nato še po drugih delih telesa.

  1. Niso vsi enako občutljivi

Na višjo temperaturo so bolj občutljivi mladiči, starejši psi, tako imenovani kratkogobčni psi (mops, kavalir, francoski buldog …), psi z dolgo in gosto dlako, breje psice … Pri teh psih moramo biti v vročih dneh še zlasti pazljivi.