Aktivnosti na poledenelih površinah lahko hitro vodijo v poškodbe

3. decembra, 2020
Jana Gams, dr. vet. med., CCRP iz Dogs4motion, centra za veterinarsko rehabilitacijo in hidroterapijo, je strokovnjakinja na področju veterinarske rehabilitacije (fizioterapije) pri nas.

Z njo smo se pogovarjali o vseh nevarnosti, ki jih za pse prinašajo zimske razmere, predvsem aktivnosti na pomrznjenih, zaledenelih površinah.

Zimski čas prinaša svoje izzive. Na kaj je treba paziti, ko odhajamo s psom na vsakodnevni sprehod pozimi? Kaj vse se lahko zgodi psu in na to morda premalokrat pomislimo?

Zima, taka v pravem pomenu besede – kjer sprehajalne površine pobeli sneg, je vsekakor poseben raj za večino naših štirinožnih prijateljev, ki znajo uživati snežne radosti. Svež sneg običajno ne predstavlja večjih nevarnosti za pse tudi ob vragolijah, paziti pa moramo, da ga naš pes ne zaužije preveč. Ne le, da lahko povzroči prebavne težave ali celo vnetje prebavil, ob velikih količinah lahko pride tudi do zastrupitve z vodo. Zatorej kljub vsemu bodimo pazljivi pri morebitnem metanju in lovljenju kep ter igri s snegom. Na drugi strani pa lahko aktivnosti na poledenelih površinah, trdem snegu ali zgolj pomrznjeni podlagi hitro vodijo v poškodbe: površinske odrgnine, ureznine so še najmanjša težava, so pa nemalokrat poškodbe lahko bistveno resnejše. Pri svojem delu se posledično pogosto srečujemo s poškodbami mehkih tkiv: tetiv, vezi in mišic. Še posebej nevarna so področja, kjer novozapadli sneg ustvari navidezno mehko podlago, pod njo pa se skriva trda skorja predhodno pomrznjenega snega, kjer lahko poleg omenjenih površinskih odrgnin zelo hitro pride do resnejših natrganih ali celo strganih tetiv upogibalk prstov in zapestja.

Celoten prispevek si preberite v aktualni številki revije Moj pes (dec./jan)