Aktualno Prehrana

Ali lahko psi pijejo čaj?

V teh mrzlih dneh smo dobili nekaj vprašanj na temo, ali je čaj primeren za pse. Odgovor ni tako enoznačen, saj je čajev več vrst in je na splošno težko reči, ali so sestavine varne za psa ali ne … 

Na splošno strokovnjaki čaja psom ne priporočajo, večina je namreč zanje strupena.

Kar pa ne pomeni, da se bo pes resno zastrupil od požirka čaja – večinoma so strupeni le v večjih količinah, predstavljajo pa večje tveganje za bolne, mlade, starejše pse.

Zakaj čaj ni dober za psa?

Problematični so predvsem pravi čaji, ki vsebujejo kofein (torej, črni, beli, zeleni čaji), pri zeliščnih pa je odvisno, katera zelišča so v čaju. Tudi sadni čaji niso priporočljivi, saj lahko vsebujejo različne dodatke.

Ena od strupenih snovi v čaju je kofein. Ta lahko pri psu povzroči različne stopnje toksičnosti, od hiperaktivnosti do bruhanja in diareje pa tudi težave s srcem in povišan krvni tlak. Težave, ki zahtevajo obisk veterinarja. Privede lahko celo do napadov in kome.

Druga stvar je sladkor  – tudi če ga ne dodamo, ga, posebej sadni čaji, lahko vsebujejo. Še bolj nevarni so nadomestki sladkorja.

Kaj storiti, če je pes po pomoti popil čaj?

Če ste opazili, da je pes popil čaj in niste prepričani glede sestavin, pokličite veterinarja. Povejte mu, kdaj se je to zgodilo in za kakšno količino je šlo.

Če je vaš pes pojedel čajno vrečko, obiščite veterinarja – že zaradi nitke, če že ne zaradi sestavin v njej.

Poglejte tudi: Je za psa primerno, da uživa jogurt?

Ali je za psa koristno, da je jogurt?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.