Kaj storiti, če opazite žival v zaklenjenem avtomobilu?

Shutterstock.com
V vročih mesecih se ogromno opozarja na to, da se v avtomobilih ne pušča ne živali in ne otrok. Žal se oboje še vedno dogaja.

Kaj torej storiti, če posameznik v vročih mesecih vidi v avtu zaklenjenega psa? Na  Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) poudarjajo, da je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) s Policijo sklenila dogovor o sodelovanju pri obravnavi živali, zaprtih v pregreta vozila.

Tako mora posameznik, ki opazi žival v pregretem vozilu, o tem obvestiti Policijo (113), lahko tudi Center za obveščanje (112) ali UVHVVR, ob prijavi pa mora navesti tudi registrsko številko vozila, v katerem je zaprta žival.

»Če je prvi obveščen uradni veterinar, ta vzpostavi kontakt s policijo zaradi pridobitve informacij o lastniku vozila. Policija najprej poskuša vzpostaviti kontakt z lastnikom vozila, oziroma s povezanimi osebami. Če to ni mogoče, lahko v vozilo vstopi tudi z uporabo sile,« pojasnijo na ministrstvu.

Pravijo, da obveščanje zavetišč za zapuščene živali ali društev za zaščito živali podaljša reakcijski čas, zato je treba dogodek prijaviti policiji.

Andreja Šalamun (več si lahko preberete v aktualni številki revije Moj pes)