Na 112 mora biti dosegljiva tudi nujna veterinarska pomoč

Danes, 11. februarja je mednarodni dan enotne evropske številke 112, številke za pomoč oz. klic v sili. Ta dan so izbrali na podlagi številk, kajti če v datumu izbrišemo pike, dobimo 112.

To je evropska številka za klic, pomoč v sili, ki jo morajo poznati tudi že najmlajši (te učijo na način: ena usta, en nos, dvoje oči). Uporablja se že 29 let, od leta 1991. v vseh državah članicah zveze in v večini drugih evropskih držav, tudi na Hrvaškem, Makedoniji, Kosovu in posameznih območjih Rusije. Slovenija jo je uvedla kot druga država v Evropi, že leta 1997.

Kar je zanimivo in veliko pasjih skrbnikov tega ne ve, je to, da med določila delovanja te brezplačne številke sodi tudi nujen veterinarski klic. Takole so zapisali on današnjem dnevu na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje:

Evropska zveza je leta 1998 z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112. Predpisala je, da morajo biti klici stacionarnih in mobilnih telefonov ter iz telefonskih govorilnic brezplačni. Predpisala je tudi, da mora biti na tej številki ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili. 

vir: gov.si