Pasemski ali mešanček?

3. junija, 2019
Mnogo pasjeljubcev nas je že bilo pred odločitvijo, ali izbrati čistokrvnega psa ali rešiti kosmato kepico iz zavetišča.

Odločitev za mladička prinese s seboj precej dela z vzgojo in socializacijo, sploh v prvem letu starosti. Če izberemo odraslega psa v zavetišču, nam je nekaj tega zagotovo prihranjenega. Vendar pa imajo ti psi za seboj lahko žalostne zgodbe, ki so jih na različne načine travmatizirale. V naš dom pridejo z različno ‘prtljago’ in takšen pes potrebuje vaš čas, potrpljenje in predvsem razumevanje.

Pri pasemskih psih (s predpogojem, da se izbere odgovornega vzreditelja) skrbnik točno ve, kaj bo dobil. Še vedno pa je to pasemski pes, kot vsak drug, lahko zboli. Tukaj ni razlike med mešanci in čistokrvnimi psi, vsi so enako dovzetni za bolezni. Je pa pri pasmah seveda več znanega o tem, za katero bolezen je določena pasma dovzetna, medtem ko je pri mešančkih bolezni težje ali nemogoče klasificirati.

Tukaj ni razlike med mešanci in čistokrvnimi psi, vsi so enako dovzetni za bolezni.

Glede samega značaja in primernosti za določen življenjski slog, vam bodo znali dobro svetovati v večini slovenskih zavetišč. Sistem imajo razdelan in bodočemu skrbniku znajo povedati, kateri pes je zanj bolj ali manj primeren. Je pa res, da je razlika med zavetišči ogromna; ena si vzamejo za stranke več časa in jim ni vseeno, v kakšen dom spustijo psa, medtem ko je drugim najbolj pomembno, da se psa čim prej znebijo. Tudi na tem mestu svetujemo, da obiščete več zavetišč in poiščete sogovornika, ki bo pripravljen na pogovor.

In še to: če ste se odločili za pasemskega psa, kupite takšnega z rodovnikom pri odgovornem vzreditelju. Najslabša možna izbira je pasemski pes brez rodovnika ali pes, kupljen na primer na Bolhi. Tukaj namreč ni nobenega nadzora; dejansko kupujete mačka v žaklju in pri tem še podpirate črni pasji trg, in kar je še najbolj verjetno, podpirate pasje farme in izkoriščanje psic za namen reprodukcije in finančne koristi prodajalca. Zato vsem bralcem polagam na srce: kupujte psa pri odgovornih vzrediteljih ali posvajajte v zavetišču!

Urška Krivec