Posledice epidemije pri psih: več druženja z njimi, toda tudi več vedenjskih težav

21. februarja, 2021
V času vladanja izrednih razmer in epidemije smo se prav vsi morali prilagoditi spremembam. Posledice epidemije se kažejo vsepovsod, tudi pri štirinožcih.

Čeprav se zdi, da so nam izredne razmere vzele družabno življenje in prekrižale naše načrte za prihodnost, je v vsej tej situaciji mogoče najti tudi nekaj dobrega.

Veliko ljudi je tako prej naporne delovnike, zamenjalo za umirjeno družinsko življenje. Ob tem nam je lahko naš pes, krasen sopotnik. Veliko skrbnikov psov, je več svojega prostega časa namenilo gibanju in sprehodom v hribe. Otroci so se družili s psom preko celega dneva, ne samo v popoldanskem času, kot je bilo to običajno.

Psom seveda družba in sprehodi dobro denejo, vendar se je pri psih, sploh, kjer družina biva na majhnem prostoru, izkazalo ravno obratno. Naenkrat so se pri večini psih pojavile vedenjske težave, ki jih prej ni bilo. Tako kot druženje in gibanje, je tudi spanec pomemben del zadovoljevanja pasjih potreb. Če želimo, da je pes spočit in funkcionalen, mu moramo zagotoviti mir in tišino. Psi v povprečju spijo okoli 14 ur na dan, starejši psi in mladički potrebujejo bistveno več spanja. Če pes leži v središču dogajanja in nas neprestano spremlja z enim odprtim očesom, ne moremo reči, da spi. Nenaspani in utrujeni psi so bistveno bolj razdražljivi kot sicer. Podobno se dogaja pri ljudeh, pomislite koliko konfliktov ste imeli v situacijah, ko niste bili naspani?

Zelo pomembno je torej, da ima pes vedno omogočen umik v miren prostor, kjer lahko v miru zaspi.

Sedaj ko se naše življenje počasi vrača v stare tirnice, se lahko pri psih pojavijo težave z ločitveno tesnobo. Nakupi in posvojitve psov so se v času epidemije nedvomno povečale. Ti psi so bili več mesecev ali celo leto dni, vajeni skupnega življenja z vami. Kar naenkrat pa jih vrže iz tira vaš odhod od doma, saj ostajajo po več ur sami. Psi ob tem doživljajo stisko, lahko tudi paniko. Več o reševanju ločitvene tesnobe si lahko preberete v članku Vadbene klinike za pse Cooldog v aktualni številki revije Moj pes.

Izredne razmere niso torej spremenile le naših življenj, temveč tudi življenja naših psov. Potrudimo se, da bo zanje prehod nazaj v realno življenje čim manj stresen.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri