V Romuniji ujeli prvega risa, ki bo pomagal ohraniti našo populacijo

17. februarja, 2019
Ris je največja in najbolj ogrožena evropska mačka. Po zadnjih podatkih v Sloveniji živi med 10 in 15 predstavnikov, v naslednjih letih pa se jim bo pridružilo še 10 novih risov iz Slovaške in Romunije, prvi že letos.

Ris je v mnogo evropskih državah že izginil, tudi na našem območju je bil na začetku 20. let prejšnjega stoletja popolnoma iztrebljen, vse do leta 1973, ko so na Kočevskem naselili tri pare iz slovaških Karpatov. Ti so se začeli množiti in se precej hitro razširili na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino, Avstrijo in Italijo. V 90. letih so lovci začeli opažati, da je populacija začela upadati, glavni vzrok pa je parjenje v sorodstvu – celotna populacija namreč izhaja iz šestih med seboj sorodnih osebkov, ki so bili ves čas izolirani od drugih populacij.

Danes je tako populacija risa pri nas in v sosednjih državah pred ponovnim izumrtjem; ocenjuje se, da jih na našem območju živi le med 10 in 15. Da pa se to ne bo zgodilo, od lani skrbi projekt ‘LIFE Lynx’.

»Čimprejšnja doselitev risov iz druge, bolj stabilne populacije, predstavlja edino možnost rešitve naše populacije. Med leti 2017 in 2024 bo v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji zato potekal mednarodni projekt doselitve risov ‘LIFE Lynx’, v sklopu katerega bo na Slovaškem in v Romuniji odlovljenih in nato v našo populacijo preseljenih najmanj 14 risov,« pravijo na Zavodu za gozdove. Deset risov bodo doselili v Slovenijo, štiri pa na Hrvaško.

Kot poročajo ima karantena v Romuniji prvega risa, ime mu je GORU. 

”Za projektno ekipo v Romuniji so bili pretekli meseci zelo naporni, toda delo v težkih snežnih razmerah se je končno obrestovalo. Po številnih lažnih alarmih in težkih snežnih razmerah se je včeraj sprožila past in ujeli smo prvega risa za preselitev,” so zapisali pred dvema dnevoma na spletni strani ‘LIFE Lynx’.

Ris GORU. Foto: Hannah Kirkland/ vir: www.lifelynx.eu