ŠKD Emona omogoča tudi tečaje in treninge kinološke discipline FCI Obedience

6. decembra, 2022
Foto: arhiv ŠKD Emona

Mlado športno kinološko društvo Emona je bilo v Ljubljani ustanovljeno leta 2013.

V društvu nudijo izobraževanja in športne aktivnosti tako za lastnike kot pse. Sicer pa so prvo in trenutno edino društvo, ki v Sloveniji ponuja tečaje in treninge priznane in zahtevne kinološke discipline FCI Obedience, ki je pri nas šele na začetku svojega razmaha.

Izbor psa po videzu vse bolj priljubljen

V splošnem opažajo vse boljšo skrb za pse ter uporabo metod učenja, ki so bolj prilagojene pasjemu načinu razumevanja. Na drugi strani pa opažajo, da si lastniki želijo instant rezultatov ter izbirajo psa glede na videz. »Pse izbirajo zgolj po zunanjem izgledu in ne po pasemski in karakterni primernosti za določen način življenja.«

Pogrešajo zakonsko urejenost na področju šolanja in delovanja pasjih šol

Pasjo šolo lahko danes odpre prav vsak, ki (misli da) ima nekaj znanja in ograjen travnik oz. ima možnost delovanja na kakšnem manj frekventnem parkirišču. »Takšen način delovanja pasjih šol tečajnikom ne daje nikakršnega zagotovila v zvezi s strokovnostjo t.i. inštruktorjev in uporabo primernih metod šolanja,« povedo v Športno kinološkem društvu Emona.

Foto: arhiv ŠKD Emona

Zato predlagajo, da bi morala država, s pomočjo krovne organizacije Kinološke zveze Slovenije postaviti temeljne zahteve in pogoje za delovanje pasjih šol in pridobivanje inštruktorskih licenc. »Posledično bi bilo treba poskrbeti tudi za redno izobraževanje inštruktorjev, ki vodijo tečaje – ne samo v disciplini, ki jo poučujejo, temveč tudi na splošno,« zaključijo v ljubljanskem društvu.

Več slovenskih kinoloških društev pa najdete TULE.