8 toksičnih rastlin, ki so lahko usodne za pse

23. aprila, 2021
Karantena in epidemija sta po raziskavah povečali kupovanje sobnih rastlin, ki so že nekaj let v trendu sodobnega oblikovanja. A pozor, nekatere so lahko za ljubljenčke strupene.

Vas zanima, katere sobne rastline so za pse strupene, lahko celo usodne?

Mirna lilija (spatifil)

Čudovita rastlina s prekrasnimi belimi cvetovi vendarle ni tako čudovita, če pride v stik z njo naš štirinožec. Zaužitje te rastline pri psu v prvi vrsti povzroča prebavne težave. Pes lahko bruha, hkrati pa lilija sproži reakcijo na njegovih ustih in grlu, kar povzroča oteženo požiranje.

Aloe Vera

Čeprav v humani alternativni medicini aloe vera velja za skoraj čudežno rastlino, so skoraj vse vrste te rastline za pse toksične. Zaužitje rezultira v bruhanju in driski, lahko tudi v depresiji in spremembi barve urina.

Potos

Potos je zmerno strupena rastlina, katere zaužitje pri psu lahko sproži bruhanje, iritacijo ust in jezika. Simptomi nastopijo v zelo kratkem času po zaužitju.

Navadna monstera

Tudi izjemno priljubljena monstera za pse ni prijazna, saj zaužitje lahko vodi k bruhanju in oteženemu požiranju.

Dracena (zmajevka)

Ta rastlina s tropskim pridihom, ki tudi čisti zrak, vključuje toksine saponine, ki ob zaužitju lahko povzročijo bruhanje, tudi krvavo, pomanjkanje apetita in slinjenje.

Begonija

Begonija je med najbolj toksičnimi rastlinami za pse. Zaužitje povzroči bruhanje in slinjenje. Najbolj strupen je koreninski del rastline, ki lahko povzroči celo odpoved ledvic.

Okroglolistna tolstolistnica

Čudovita rastlina z mesnatimi listi pri psu, če ugrizne vanjo, lahko povzroči bruhanje in drisko.

Taščin jezik

Še ena v zadnjem času izjemno priljubljena rastlina je taščin jezik. Za pse ni zelo toksična, pa vendarle lahko povzroči bruhanje in diarejo.