Fala, najbolj znani ameriški ‘predsedniški’ pes

Fala se fotografira pred Belo hišo, 7. aprila, 1942 (foto: Shutterstock)
Škotski terier Fala, čigar lastnik je bil ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt, je zagotovo eden najbolj slavnih predsedniških psov v zgodovini.

Hkrati je tudi edini ‘predsedniški’ pes v Ameriki, ki mu je pripadla čast, da je pokopan tik ob svojem lastniku, kjer ima tudi svoje obeležje. Poznate njegovo zgodbo?

Fala je bil božično darilo, ki ga je takratni ameriški predsednik leta 1940 dobil od svoje daljne sestrične Margaret Daisy Suckley. Fali je v Beli hiši že takoj pripadlo prav posebno mesto, saj je predsednika Roosevelta spremljal praktično na vseh njegovih poteh, pa naj je šlo za obisk njegovega rojstnega mesta Springwood, New Yorka ali Warm Springsa v Georgii, ki ga je Roosevelt obiskoval zaradi zdravljenja svoje paralize.

Fala je ameriškemu predsedniku delal družbo tudi na pomembnih mednarodnih konferencah in srečanjih s svetovnimi voditelji: tako se je z Rooseveltom udeležil konference Atlantske listine v Quebecu in srečanja s takratnim mehiškim predsednikom Manuelom Avilo Camachom v Monterreyju, na kratko se je pojavil celo v televizijskem prispevku, ki je poročal o Rooseveltovem obisku Havajev leta 1944. In ne le to: že leta 1943 je bil Fala glavni junak kratkih serij risank s politično vsebino z naslovom Fala v Beli hiši.

Najbolj je Fala zagotovo znan po t.i. Falinem govoru, ki ga je Roosevelt leta 1943 namenil republikancem in v katerem ni pozabil omeniti svojega psa.

Roosevelt je namreč med obiskom Aleutskih otokov po nesreči tam pozabil Falo, zato je ukazal, da naj ga gre tja iskat helikopter ameriške vojske. Na ta račun je bil deležen ostrih kritik republikancev, kako kot predsednik ZDA zapravlja denar davkoplačevalcev. Roosevelt je na kritike v televizijskem nastopu v svojem stilu odgovoril približno takole: »Ti predstavniki republikancev že dolgo napadajo mene, mojo ženo in moje sinove. Zdaj so se spravili še na mojega majhnega psa, Falo. Teh napadov jim ne zamerim, moja družina tudi ne, zameri pa jim jih Fala. Kot veste, je Fala Škot, kar pomeni, da novica, da smo na njegov račun zapravili tri, osem ali dvajset milijonov dolarjev, še kako vznemiri njegovo škotsko dušo. Od takrat preprosto ni več isti pes. Zato imam pravico biti užaljen in ugovarjati takim klevetam na račun mojega psa«.

Roosevelt je umrl leta 1945, Fala pa je zatem živel še sedem let. Zanj je skrbela Rooseveltova žena Eleanor. Ko je leta 1952 poginil, so ga pokopali tik ob Rooseveltovem grobu v Springwoodu, kjer pokopan še en Rooseveltov pes, nemški ovčar Chief. Slednji je bil Rooseveltu dragocena družba, še preden je postal predsednik ZDA.

Katja Željan