Kaj vse najdemo v izdelkih za taljenje ledu – ali obstaja varen za pse?

3. decembra, 2022

Zima s sabo prinese tudi sneg in zaledenele sprehajalne površine, ki jih potresamo z različnimi granulati za taljenje ledu.

A ti izdelki so lahko zelo nevarni za pse, zato previdnost ne bo odveč!

Za taljenje ledu se zelo pogosto uporablja kamena sol, ki se rada zadrži med blazinicami pasjih tačk, kjer PA se lahko segreje do približno 170 stopinj. To je dovolj vroče, da povzroči opekline. In bolečina psa spodbudi k lizanju tačk, kar lahko vodi do trebušnih težav. Še bolj skrb vzbujajoče je, da lahko sproži epileptične napade, če jo zaužijejo v velikih količinah. Lahko pa se zgodi tudi to, o čemer smo pred nekaj dnevi.

Klorid

Granulati za taljenje ledu na osnovi klorida so najpogostejši, najcenejši in hkrati tudi nevarni za vašega psa:

Magnezijev klorid – lahko draži in povzroča prebavne motnje. Precej nevaren je tudi za pse z ledvičnimi težavami.

Natrijev klorid – velike količine lahko povzročijo natrijevo toksikozo in so lahko smrtne za pse. Manjše količine lahko povzročijo želodčne težave, kot sta bruhanje in driska.

Kalijev klorid – hudo draženje prebavil, ki lahko povzroči hemoragično bruhanje ali drisko.

Kalcijeve soli (kalcijev karbonat, kalcijev klorid in kalcijev magnezijev acetat) – so najbolj nevarne, če jih pes zaužije, bo verjetno bruhal in imel drisko. Te sestavine so znane tudi kot dražilne, zato povzročajo težave tudi tačkam.

Glikoli

Sredstva za taljenje ledu, ki vsebujejo glikole so zelo učinkovita, a so narejene na osnovi etilenglikola, torej vsebujejo enako aktivno sestavino kot “antifriz”.

Ti izdelki so zelo strupeni in so lahko smrtonosni, če jih vaš pes zaužije … zato se jih izogibajte!

Po drugi strani so granulati na osnovi propilen glikola veliko varnejši, saj vsebujejo sečnino kot aktivno sestavino. Ta velja kot relativno varno za pse, a lahko poškoduje rdeče krvne celice mačke, če jih liže ali poje – tudi če zgolj s svojih tačk, ki so šle čez tla, na katerih je izdelek!

Popolnoma varnega sredstva ni

Na trgu žal ne boste našli granulata, ki bi bil popolnoma varen za hišne ljubljenčke. Tudi tistih, ki veljajo za bolj varne naj jih psi in mačke ne uživajo (ližejo tačk).

Na izdelkih za taljenje ledu lahko celo na etiketi piše “Prijazno hišnim ljubljenčkom” ali “Varnejše za hišne ljubljenčke/tačke”, a tudi če je še vedno samo kamena sol, ni popolnoma varna.

Navadna kamena sol (natrijev klorid) ima nazobčane robove in lahko poreže pasje tačke.

Na tem mestu naj poudarimo še, naj izbran izdelek nima nikakršnih opozoril, saj če izdelek ni varen za vas in vaše otroke, potem ni varen niti za hišne ljubljenčke.

 

Vir: Dogs naturally