Kako sanjajo psi?

Vsi poznamo sliko na boku spečega psa v košari, ko začne nenadoma s tačkami trzati, kdaj pa kdaj tudi zacvili ali celo na kratko bevskne. Nedvoumno je, da tedaj naš štirinožni prijatelj sanja. Toda o čem?

Po svojih spalnih navadah so psi precej podobni ljudem. Razlika je le v tem, da psi lahko zaspijo že v nekaj sekundah. Na začetku je njihov spanec rahel, sledi faza globokega spanca, ki proti koncu preide v takomenovano REM fazo. Za to fazo je značilno, da psi v njej trzajo z očmi oz. jih premikajo, kar lahko opazimo tudi skozi zaprte veke. Faze spanja so torej pri psih enake kot pri ljudeh.

V približno 7 ur trajajočem spanju imamo ljudje od 4 do 5 spalnih ciklov, vsakega po 90 minut. Psi pa v enakem časovnem obdobju doživijo več kot 20 takšnih ciklov, ki trajajo le po 15 minut. Med njimi je pes vedno nekaj minut buden.

V REM fazi pride do fiziološke ”paralize” mišic, ki jo uravnava del možganskega debla, takoimenovani most (pons), kjer je tudi središče za reflekse. ”Paraliza” mišic preprečuje, da bi bili med sanjami fizično aktivni. Ko so znanstveniki opisano funkcijo možganov blokirali, so začeli psi sredi trdnega spanca tekati naokoli. Pointer je tako sredi spanja pričel iskati divjad in se postavil v svojo značilno stojo, ko naj bi divjad zaznal. Špringel španjel pa se je med spanjem vedel, kot bi z iskanjem pravkar izbrskal pernato divjad …

Znanstveniki so na podlagi tega poskusa sklepali, da psi v spanju doživljajo dogodke preteklega dne, urejuje in obdeluje pa jih njihov živčni sistem.

Če je bil dan še posebej razburljiv, bo pes sanjal veliko bolj intenzivno.

Psiholog in strokovnjak za vedenje psov Stanley Coren trdi, da vsi psi ne sanjajo enako. Manjši naj bi sanjali več kot veliki. Pritlikavi koder lahko sanja vsakih deset minut, pri nemški dogi pa trajajo presledki med sanjami kar celo uro. Na splošno pa trajajo sanje pri velikih psih dlje časa kot pri manjših pasmah.

Ne budimo spečega psa

Pes naj ima mir pri jedi in med spanjem. Če psa med spanjem vznemirjamo, ima to negativen vpliv na njegovo telo in psiho. Poskrbimo, da bo imel med spanjem mir, kar še posebej velja za bolj nervozne pse. Za dobro počutje psi potrebujejo od 10 pa celo do 20 ur spanja.

Če ga že moramo prebuditi, to storimo počasi in postopoma, z rahlim božanjem in s tihim glasom.