Kateri so najbolj glasni psi

22. novembra, 2020
Pisali smo že o najbolj tihih psih, tokrat pa o tem, kateri so najbolj glasni psi. Teh je več, spodnji pa naj bi bili najbolj glasni med glasnimi.

O tem, zakaj pes (pretirano) laja, pa si lahko več preberete tukaj.

  • Beagle: velja za najbolj ‘vokalnega’ psa, saj je bil vzgojen, da preganjajo zajce. In ker je najbolj znan beagle prav kuža Snoopy, ne preseneča, da ima pasma vedno kaj (pametnega) povedati.

  • Čivava: čeprav gre za enega najmanjših psov, pa je to pasma, ki veliko laja. Ko začne ‘govoriti’, se običajno ne ustavi prav hitro…

  • Pomeranec: njegov lajež ni med najglasnejšimi, je pa zagotovo med najbolj vztrajnimi. Kadar začne, ga je težko ustaviti. Znan je tudi po zavijanju.

  • Sibirski haski: lajanje povezuje z izkazovanjem teritorija, vendar je zelo neteritorialen in zato laja poredko. A ko to počne, zna biti zelo glasen. Lajanje jemlje kot igro oziroma kot povabilo k igranju. Veliko raje zavija, še posebej ob zvoku sirene. Zavija tudi, kadar se dolgočasi ali pa želi priklicati druge pse.
ANJA KOSI – ANNIX WOLF PHOTOGRAPHY
  • Yorkshirski terier: Veliko ljudi ima rado te pse, pa vendar velja, da gre za enega zelo ‘lajastih’ psov, ki lajajo ves dan in po vsem svetu. Čeprav je res, da pasma, ko se zelo navdušuje, svoje čustvovanje izraža s svojim laježem, pa lahko to postane precej moteče.

In kako preprečiti preveč pasjega laježa? Strokovnjaki so si enotni, da je treba psom omogočiti dovolj fizične in možganske aktivnosti, saj bodo tako zagotovo manj lajali. Včasih je lajež tudi posledica bolečine, največkrat težav z zobmi. Predvsem velja psu zagotovite dovolj lastnikove bližine in družbe, pa bo laježa, s katerim želi velikokrat opozoriti nase, zagotovo manj.

Katja Željan