Robert Pečnik Pečo: Samo pogledam našo Roxy in dan je lepši

Znan ‘radijec’, voditelj na Radiu 2, Robert Pečnik Pečo, je velik ljubitelj psov. Je ponosni lastnik psičke Roxy, pasme kontinentalni buldog.

Ljubka kosmatinka je svojega lastnika že obiskala tudi na delovnem mestu. Ob mednarodnem dnevu psov se je namreč odlično znašla kot tretja »sovoditeljica« in očarala tudi poslušalce. Sicer pa Pečo in Roxy veliko časa preživita v naravi, rada pa se tudi stiskata na kavču.

Robert kako ste se počutili, ko je bila psička ob vas v studiu?

Malček me je bilo strah, da bi preveč težila sodelavcem, ker se zelo rada crklja, ampak očitno mi ni hotela nakopati sramote in je bila zelo pridna. Kot, da bi vedela, da je v službi.

Kaj je vse počela, je zdržala voditeljski tempo?  

Seveda je prevohala vse vogale, se dala počohati celi redakciji, sicer pa je večino časa prespala in pokazala, da kot pravi buldog zna smrčati (smeh).

Kako so se sodelavci odzvali na novo, pasjo družbo v službi?

Vsi so se želeli slikati z njo, očitno je res pes za na Instagram (smeh). Dobil  sem celo nekaj ponudb, da jo lahko kdaj popazijo, če bi potreboval varstvo.

Koliko časa jo že imate, koliko je stara?

Sam sem prej, ko smo še živeli v stanovanju, imel nemškega bokserja, ki se je pri 12 letih poslovil. Nato kar nekaj časa nismo imeli psa. Žena je vztrajala, da bomo spet imeli psa, ko se bomo preselili v hišo. In res, ko smo pred šestimi leti zamenjali bivališče, smo takoj kupili Roxy. Otroka sta mamico takoj spomnila na naš dogovor in ni bilo več bilo izhoda.

dav

Zakaj ste se z družino odločili za to pasmo?

Za kontinentalnega buldoga mi je pred mnogimi leti povedal kinolog Jože Vidic. Ker sem imel bokserja in so mi všeč angleški buldogi, mi je kot odličen kompromis predlagal to pasmo. Pasma je relativno nova, prvo uradno leglo je bilo skoteno leta 2004  v Švici.  Tudi zdaj jo mnogi še ne poznajo, sem pa vesel, ker imajo zdaj v Mariboru tudi slovensko vzrediteljico Petro Javornik, ki mi je povedala, da se je zanjo odločila ravno, ko je v reviji Moj pes videla našo Roxy. Po mojem vedenju je bila namreč Roxy prva kontinentalna buldoginja pri nas. Zdaj pa ni več osamljena (smeh).

Kakšna psička je Roxy?

Kontinentalni buldog je zelo živahen pes, ki je za razliko od angleškega buldoga zelo aktiven. Je velik ljubitelj otrok, skratka zelo primeren za družinskega psa. Je zelo učljiv, ima pa tako kot vsi buldogi  karakter, kar pomeni, da zna biti nekoliko trmast oziroma samosvoj. Roxy je kar tipična predstavnica pasme.

Kaj vse počneta skupaj?

Oba imava najraje skupne sprehode. Morali bi videti to veselje, ko pograbim povodec.  Sploh, če zavijeva v gozd, nekam kjer sva sama in jo spustim z vrvice. Je neutrudna prinašalka palic in komaj čaka, da jo vržem. Sicer pa rada tudi skupaj smrčiva (smeh).

Si sploh predstavljate življenje brez hišnega ljubljenčka?

Moram reči, da si sploh ne predstavljam, da doma ne bi imeli Roxy. Hecno, da to opaziš, šele ko je ni doma. Hči jo je vzela s seboj na dopust in tiste dni sem se večkrat zalotil, da nezavedno pogledujem na njeno ležišče. Še ženi sem rekel kako prazen je dom, ko je ni. Je vir neizmernega veselja, samo pogledam jo in dan je lepši!

piše: s.l