Mali italijanski hrt

”Ptiček na štirih tačkah”. Takega opisa je bil deležen mali italijanski hrt s strani francoskega pesnika Lamartina. Nemci pa so radi rekli, da je samo ”igra vetra”.

Mali italijanski hrt je najmanjši od vseh hrtov, najbolj nežen, vendar tudi presenetljivo hiter. S svojimi čisto tankimi nožicami je sposoben dirkati s hitrostjo 42 kilometrov na uro. Ko ga gledaš, kako se v naročju gospodarja trese ob jutranji kavi za vogalom, ne bi nikoli verjel, da je lahko tudi hiter, pa je vendarle res, da je kot blisk. Le na to je treba paziti, da si v mladosti ne bi zlomil drobne nožice.

Mali posebnež

Takole je svojo izkušnjo s to pasmo v eni izmed revij Moj pes opisala poznavalka Mojca Svetlinčič: ”Mali italijanski hrt je vsekakor posebnež, lahko bi rekli, da je hkrati podoben psom in mačkam. Je zelo navezan in vdan svojemu človeku, želi ga spremljati povsod. Ni primeren za čuvaja, saj zelo redko laja, lahko pa ga naučimo, da nas z laježem opozori, če začuti kaj ‘sumljivega’. Do tujcev je malce zadržan, ko pa človeka sprejme, se ga razveseli vsakič, ko ga sreča. Zelo obožuje toploto. Rad ima mehko ležišče, dvignjeno od tal. Je tudi pravi ekspert v pokrivanju z odejicami. Najlepše pa mu je, da lahko zaspi v varnem naročju svojega skrbnika.”

Toliko, kot mali italijanski hrt obožuje sonce, pa sovraži mraz in dež in takrat ne gre rad na prosto. Zaradi malo dlake in maščobe je v takih dneh plašček obvezen.

”Mali italijanski hrt ima zelo rad udobje in ga od lastnika tudi zahteva. Zahteva tudi veliko ljubezni, pozornosti in crkljanja. Kdaj pa kdaj je lahko ljubosumen, a nikoli užaljen. Vseeno pa moramo biti pri vzgoji dosledni. Naveže se na vse družinske člane in je idealen družabnik tako za starejše kot tudi mlajše, za tiste zelo aktivne in tiste, ki radi tičijo doma. Zelo glasnim otrokom pa se raje umakne in za takšne otroke zaradi svoje nežne telesne gradnje ni primeren. V primerjavi z drugimi hrti potrebuje veliko manj gibanja. Če je v dobri kondiciji zmore tudi dolge in naporne sprehode,” še pove sogovornica.

Samčki bolj vodljivi

Velja mnenje, da so samčki bolj vodljivi od samičk, ki naj bi bile bolj samosvoje in neodvisne. Oba spola sta po zagotovilih vzrediteljev zelo crkljiva, vdana, ustrežljiva in enako dobro vodljiva. Če imamo doma več psov različnega spola, bodo psičke nedvomno dominirale nad samčki.

Obvezno življenje v hiši

Mali italijanski hrt zaradi svoje konstitucije in karakterja nikakor ni primeren za življenje na prostem, živeti mora v hiši. Ker je zelo prilagodljiv, je primeren za vse tiste, ki radi ležijo doma na toplem pred televizorjem kot tudi za tiste, ki ljubijo rekreacijo. Vsekakor pa ni primeren za ljudi, ki se jim zdi oblačenje psa v zimskih dneh smešno in za tiste, ki niso pripravljeni deliti postelje ali vsaj kavča. Naj si ga tudi ne omislijo ljudje, ki bi radi psa, ki bo brezpogojno ubogal, ljudje, ki uporabljajo fizično prisilo in ljudje, ki se niso pripravljeni pregovarjati ob deževnem jutru ali bomo šli na sprehod ali ne.

Povzeto po članku Toneta Hočevarja, objavljeno v reviji Moj pes