Nasveti Promo Življenje s psom

Kako se pripraviti na pasjega mladička?

Mr.Pet: Si pripravljen na mladička?
Ob prihodu pasjega mladiča v naše življenje nas čaka veliko sprememb in prilagoditev, ki so lahko izziv tako za nas kot za našega novega družinskega člana. Da se bomo novi situaciji lažje in hitreje prilagodili, je dobro upoštevati nekaj osnovnih smernic, zagotovo pa nam bodo v pomoč tudi pripomočki, namenjeni skrbi za pasjega mladiča.

Zagotovimo kakovostno prehrano

Največji strošek pri skrbi za pasjega družinskega člana je zagotovo ustrezna in zdrava prehrana. Pri izbiri hrane poskrbimo, da vsebuje čim več hranilnih sestavin in čim manj nepotrebnih dodatkov, pozorni pa moramo biti na to, da je mladičkova prebava zdrava in da ne prihaja do alergijskih reakcij. Mladiču hrano ponudimo po aktivnosti (na primer po igri ali po sprehodu), v primeru, da se je ne dotakne, pa posodico do naslednjega obroka umaknemo. Neješčnost lahko poskusimo rešiti s posnemanjem naravnega pasjega vedenja, kar pomeni, da mu hrano skrijemo in ga spodbudimo k iskanju. Pri tem nam lahko pomagajo namenske igrače za skrivanje hrane. Včasih pa je za ponovno obuditev teka treba zamenjati okus ali znamko hrane. V tem primeru poskrbimo za primerno postopno menjavo, da sprememba ne povzroči prevelikega šoka pasji presnovi.

Poskrbimo za dovolj pogoste sprehode

Pomemben del pasje vzgoje je navajanje na sobno čistočo. Mladički svoje potrebe še ne morejo zadrževati oziroma nadzorovati, zato lahko v prvih nekaj mesecih prihaja do nezgod, kar pa lahko brez večjih težav omejimo s pravilnimi ukrepi in dobro mero potrpežljivosti. Poskrbimo, da mladička pogosto peljemo ven – ko se zbudi, po igri in po obroku – da se čim bolj privadi opravljati potrebo v naravnem okolju. Poleg tega pa mu tudi v notranjosti zagotovimo prostor, kjer bo lahko opravljal potrebo, če je za izhod že prepozno oziroma mu ne moremo biti na razpolago ves čas. Pri tem si lahko pomagamo z vpojnimi podlagami in kapljicami, predvsem pa so naši prijatelji pri treningu priboljški in pohvale.

Nagrajujemo želeno vedenje

Vsak dobri pasji sprehod mora vsebovati zgledno hojo na povodcu. Pes mora biti na povodcu vodljiv ne glede na velikost, pasmo ali starost, saj le tako lahko zagotovimo njegovo in svojo varnost med sprehodi kot tudi varnost ostalih mimoidočih. Za to seveda potrebujemo primerno opremo: ovratnico oziroma oprsnico in povodec. Izbira na trgu je velika in vsak model ima določene prednosti, o katerih se je dobro pozanimati. Zagotovo pa je treba pri nakupu upoštevati velikost svojega kosmatinca, da se mu bo oprema dobro prilegala. Zelo prav bodo prišli tudi priboljški, s katerimi nagrajujemo želeno vedenje.

Na samoto navajamo že zgodaj

Pomembno poglavje, na katero ne smemo pozabiti, je navajanje psa na samoto. Svojemu kosmatemu prijatelju skoraj zagotovo ne bomo mogli biti vedno na razpolago, zato je dobro, da si že od začetka vzamemo čas za postopno privajanje na to, da ostaja sam. S tem se izognemo neželenim vedenjem, kot so lajanje, cviljenje, praskanje po vratih in uničevanje pohištva. Priporočljivo je, da psu omejimo prostor, ki ga ima na voljo, kar najlažje storimo z bivalnim boksom ali notranjo ograjo. Mladiča na ta prostor navajamo z veliko pozitivne motivacije in nagrajevanja, da ga vzljubi in vzame za svojega. Preden ga pustimo samega, ga s sprehodom najprej dobro utrudimo, da bo v svojem kotičku prej zaspal in tako lažje prenesel našo odsotnost. Privajamo ga postopno in pazimo, da ga ne pustimo že takoj preveč časa samega, ob odhodu in odhodu pa ne izkazujemo prevelikih čustev. Tako bo kuža dojel, da je bivanje v boksu nekaj vsakdanjega.

Pohištvo nadomestimo z igračami in žvečljivkami

Ko mladiča navajamo na samoto, je dobro imeti v mislih tudi odvajanje od grizenja. Med rastjo zob namreč psa dlesni močno srbijo, zato se bo za potešitev spravil na vsak predmet, ki mu pride pod gobček. Naša dolgotrajna odsotnost pa ta stres še potencira, zato moramo poskrbeti, da ima pes za grizenje na voljo predmete, ki so temu namenjeni, da se ne bo spravil na pohištvo ali na copate. Tu pridejo v poštev kakovostne žvečljive igrače ali pa suhomesnate žvečljivke, ki poskrbijo tudi za čiščenje zob. Za odvračanje od grizenja pa lahko uporabimo namensko razpršilo, ki ga razpršimo po predmetih in pohištvu.

Več o pasjih mladičkih si oglejte na povezavi.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.