Promo Zanimivo Zdravje & nega

Oxypet: Hiperbarični center za male živali

Hiperbarični tretma je zdravljenje s povišanim tlakom kisika, ki se izvaja v hiperbarični komori.

Hiperbarična komora je akrilni valj, v katerem z dovajanjem čistega medicinskega kisika ustvarimo atmosfero s povišanim tlakom. Obolele živali namestimo v primerno veliko in udobno komoro, v katero kot dihalni medij dovajamo plinsko mešanico, obogateno s kisikom (do 100 odstotkov kisika).

V komori se nadzorovano ustvari tlak okolice, ki je višji, kot je tlak atmosfere v normalnem okolju (na površini morja je tlak atmosfere 1 bar). Kompresija (višanje tlaka) in dekompresija (nižanje tlaka) se skladno z doktrino in protokoli hiperbarične stroke izvajata postopno in nadzorovano. Med vsemi tremi fazami (kompresijo, časom konstantnega tlaka in dekompresijo) so živali pod nenehnim nadzorom operaterja in ostalega strokovnega osebja.

Kako poteka zdravljenje v hiperbarični komori?

Posamezen tretma traja eno uro, pred njim in po njem pa damo živali čas, da se udobno prilagodi spremembam tlaka. Tretmaji se v enem dnevu lahko ponovijo do trikrat, pri čemer morajo med posameznimi tretmaji miniti najmanj štiri ure. Število tretmajev je odvisno od vrste bolezni oziroma poškodbe in odziva organizma obolele živali.

Večina psov in mačk je med tretmajem sproščena, nekatere živali tudi zaspijo.

Kaj zdravimo na tak način?

Zdravljenje obolele živali z dihanjem kisika pod povišanim tlakom okolice pospešuje procese zdravljenja v dobrobit živali. V praksi se je izkazalo, da je prišlo do zmanjšanja števila invazivnih kirurških posegov, v določenih primerih pa ti niso bili potrebni. Dokazana je tudi manjša potreba po terapijah z zdravili ali zdravilnimi preparati. Časovna obdobja zdravljenja so dokazano krajša. Zmanjšajo se tudi stroški zdravljenj.

Za zdravljenje s kisikom pod povišanim tlakom okolice je veliko indikacij:

  • nevrološke motnje,

  • ishemične poškodbe,

  • možganska kap,

  • pankreatitis,

  • vnetja in nekroze mehkih tkiv,

  • odprte rane,

  • opekline,

  • poškodbe kosti, hrustanca, mišic in sklepov ter osteomielitis in

  • otekline po operacijah, udarcih ali ugrizih strupenih živali.

Nekaj je tudi kontraindikacij, ki pa se v veterinarski medicini pojavljajo manj pogosto. Najpogosteje se neželeni stranski učinki kažejo v obliki stresanja z glavo in uhlji (vzrok je sprememba tlaka v sluhovodu, ki povzroči povečano napetost bobniča).

Preden obolelo žival namestimo v komoro, je treba opraviti klinični pregled, prav tako tudi po končani terapiji.

Več o hiperbarični komori si poglejte v OXYPET letaku.


Povzeto po strokovnem članku »Zdravljenje živali s povišanim tlakom kisika«, ki je izšel v Vestniku Veterinarske zbornice Slovenije, Letnik XVII, št. 4, decembra 2022.


🖥 oxypet.si

📱 070 777 277

✉ info@oxypet.si

📍 Sermin 73, 6000 Koper, OXYPET Mirjan Pobega, s. p.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.