Končal bleščečo kariero, da vsak dan hrani kužke brez doma

Andresstoro/Pixabay
Fernando Kushner iz Bolivije je bil publicist za luksuzne modne blagovne znamke, med njimi za Chanel.

A v teh dneh je odvrgel svoj poslovni kovček. Vsak dan se s svojim minibusom vozi po ulicah La Paza in hrani številne brezdomne pse v mestu. Za BBC je povedal: »Vsemu sem se odrekel za kužke. Romancam, družini, karieri – vsemu.«

In kako se je njegova misija, da poskrbi za vse brezdomne kužke v mestu, sploh začela? Leta 2015 je na ulici srečal zapuščenega kužka, ki ga je kasneje poimenoval Choco. Spotoma je z njim delil svoj sendvič in ko je videl, kako prijazen in hvaležen je Choco, se je naslednji dan vrnil, da ga ponovno nahrani. Štiri leta pozneje je iz tega nastal cel projekt.

Po poročanju časopisa Bolivian Express je v državi namreč trenutno skoraj 2 milijona zapuščenih psov.

Kushner se tako dvakrat na dan vozi po mestu in nastavlja hrano na lokacijah, kjer jo psi najdejo. Hrano večinoma dobi od lokalnih restavracij, ki podpirajo njegova prizadevanja. Tako najprej pobere okoli 15 kontejnerjev hrane, ki jo potem razdeli tako, da vsak pes dobi približno 1 kg piščanca in kosti na dan. Dodatno pa jim kupuje še brikete.

To pa še ni vse, Kushner si tudi sicer prizadeva za pse v zavetiščih. “Ne kupuj, posvajaj,” slogan, ki ga poudarjajo naša društva in zavetišča, je tudi njegov slogan. Dosegel je npr., da zasebna lokalna letalska družba brezplačno prevaža pse, ki jih posvojijo na drugem koncu države. Želi pa vzpostaviti tudi fond za starejše kužke v zavetiščih ter center za sterilizacijo psov.