Lastniki psov se več rekreirajo, je zdaj dokazala tudi raziskava

4. junija, 2019
deposit.com
Glede na novo obširno raziskavo je za lastnike psov kar štirikrat bolj verjetno, da se rekreirajo po današnjih smernicah zdravega življenja.

V preteklih študijah so povezavo že dokazovali, a bile so manj obširne, poleg tega pa niso zares dokazale, da se pasji lastniki več gibajo – le da se več gibajo skupaj s svojimi štirinožci.

Zato so se na Univerzi v Liverpoolu teh vprašanj lotili bolj temeljito. V raziskavi so zajeli skoraj 700 gospodinjstev v Veliki Britaniji, rezultati so bili objavljeni v aprilski številki Scientific Reports.

Primerjave so delali med tistimi, ki imajo psa, in tistimi, ki ga nimajo, znotraj iste soseske, da so izključili ostale dejavnike, ki bi lahko vplivali na njihove navade. Takoj je bilo jasno, da lastniki psov dosti več hodijo.

Ne le več sprehodov …

Na splošno, sodeč po anketah, pasji lastniki hodijo okoli 300 minut na teden, kar je približno 200 minut na teden več kot ostali. Zanimivo je, da so ugotovili, da lastniki psov tudi več tečejo, kolesarijo in telovadijo – tudi brez spremljevalcev na štirih tačkah, kužki pa imajo vpliv tudi na bolj aktivno življenje otrok.

Prišli pa so še do ene presenetljive ugotovitve: nekateri svojih psov sploh nikoli ne sprehajajo. Med njimi je večina mladih zdravih žensk, zaradi česar raziskovalci zaključujejo, da to, da imamo psa, še ne pomeni, da bomo bolj športno aktivni.

Povzeto po: www.nytimes.com