Zdravje & nega

Displazija kolkov – najbolj so ogrožene večje pasme

Displazija sklepov – kolčnih, ramenskih in komolčnih – je najpogostejša ortopedska bolezen v veterinarski medicini.

Pojavlja se pri vseh, predvsem pa pri večjih pasmah psov. Bolezen je pogojeno dedna, spodbujajo pa jo negativni dejavniki, kot so nepravilna prehrana, prevelika teža, preveč gibanja v prvih mesecih življenja psov in tudi stres.

Kolčni displaziji so najbolj podvržene večje pasme, kot so bernski planšarji, labradorji, nemški ovčarji, doleti pa lahko tudi manjše. Najmanj so ji izpostavljeni hrti. Kot pravi mag. Lavrenčič, dr. vet. med., iz Veterinarske bolnice Vipava, se displazija lahko pojavlja le na eni strani, pogostejša pa je na obeh sklepih in se razvija od rojstva do starosti enega leta in pol.

»Nepravilno obremenjene sklepne površine lahko povzročijo nastanek dodatnih degenerativnih sprememb v obliki kostnih izrastkov, neravnih sklepnih površin in deformacij sklepnega hrustanca. Vse te spremembe povzročajo bolečine v prizadetih sklepih in posledično šepanje,« pojasnjuje sogovornik.

Med vplive okolja, ki so odgovorni za popolni nastanek napake, štejemo zelo hitro rast kosti, z beljakovinami in energijo prebogato hrano, že omenjena prevelika ali premajhna količina kalcija v hrani, prevelike količine vitamina-D, nepravilno razmerje med kalcijem in fosforjem, neprimerno obremenjevanje mladičev. Zelo pomembna je zato pravilna oskrba mladičev že pri vzreditelju.

Piše: Blanka Markovič Kocen (Celoten članek je bil objavljen v reviji Moj pes, okt. 2021)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.