Aktualno Zdravje & nega

Spomladanske cvetlice, ki so strupene za pse in mačke

Znanilci pomladi so že pokukali na plano in cvetlice nam lepšajo trenutke na sprehodih s štirinožnimi prijatelji, v vazi na kuhinjski mizi ali v lončkih na okenskih policah.

A zavedati se moramo, da so nekatere spomladanske rože strupene za hišne ljubljenčke, najbolj strupen del rastline je pogosto čebulica. Zato čebulice rastlin hranite izven dosega svojega psa čez vse leto, po sajenju na vrtu pa bodite pozorni, da jih pes ne izkoplje in zaužije.

Strupene spomladanske cvetlice so:

  • Navadni mali zvončki

Čebulice navadnih malih zvončkov so strupene za hišne ljubljenčke. Preostali del rastline je prav tako strupen, vendar vsebuje nižje ravni toksinov. Običajno so znaki blagi z bruhanjem in drisko, vendar je mogoče opaziti neusklajenost koordinacije, počasen srčni utrip in krče po zaužitju večje količine čebulic.

  • Spomladanski žafran

Spomladanski žafran vsebuje kolhicin, ki sproža antimetabolični učinek in lahko povzroči hitro delitev celic ter gastrointestinalne težave (krvavo drisko in bruhanje).

  • Narcise

Rumeni cvetovi vsebujejo strupen alkaloid, ki lahko sproži bruhanje, če ga pes zaužije. Voda, v kateri so stale narcise, ima lahko enak učinek. Zaužitje čebulic je lahko še resnejše, saj lahko vodi v srčne aritmije ali težave z dihanjem. Mačkam lahko škodi že cvetni prah.

  • Tulipani in hijacinte

Čebulice tulipanov in hijacint vsebujejo alergene laktone, ki lahko ob zaužitju povzročijo bruhanje, drisko, draženje ustne votline, povečan srčni utrip in hitro, težko dihanje. Resnejši znaki se običajno opazijo šele, ko je pes zaužil večje količine čebulic.

  • Listi azaleje (rododendron)

Vrste rododendrona vsebujejo grayano toksine, ki motijo ​​​​natrijeve kanale v srcu in mišicah. Strupeni so za pse in mačke, tudi če zaužijejo le nekaj listov. Pojavijo se lahko prebavne motnje, nenormalni srčni ritem, šibkost in nizek krvni tlak ter nevrološki znaki, kot sta tresenje in depresija.

  • Ciklame

Tako tista sobna v lončku kot tudi rastoča v naravi vsebuje dražilne saponine. Uživanje rastline običajno povzroči blage znake bolezni, drisko in slinjenje. V velikih količinah lahko vpliva na srce.

  • Iris, gladijole, geranije in hortenzije

Vsi cvetovi omenjenih rastlin lahko povzročijo draženje, če jih jedo psi ali mačke.

  • Listi rabarbare in listi drugih živilskih rastlin

Lahko ob stiku povzročijo draženje, kihanje, boleče oči in prebavne motnje.

V primeru, da pes (ali mačka) zaužije katero od navedenih rastlin, ali sumite, da jo je zaužil, se posvetujte z izbranim veterinarjem.

 

Vir: VetHelpDirect

error: Kopiranje teksta ni mogoče.