Zdravje & nega

Zasuk želodca: Najbolj so k temu nagnjene večje pasme

Zasuk želodca običajno povzroči prevelika zaužita količina hrane ali vode v kombinaciji s takojšnjim gibanjem.

»Hrana v želodcu deluje kot utež in pri nenadnem skoku ali celo kotaljenju živali se želodec obrne okoli svoje osi. Zato je izrednega pomena, da psi po hrani počivajo vsaj uro ali dve, preden so spet aktivni. To je tudi edina preventiva pri tej komplikaciji. Zaželeno je tudi, da imajo psi, ki zelo hlastno in hitro jedo, vsaj dva manjša obroka na dan, da tako manj obremenijo želodec«, pove Emil Senčar, dr. vet. med iz Veterinarske bolnice Ptuj.

Največkrat se zasuk želodca zgodi velikim (in tudi srednje velikim) pasmam. Na tem mestu sogovornik izpostavi nemške doge, dobermane, nemške ovčarje, mastife, bulmastife, bordojske doge, rotvajlerje, pa tudi mešance z omenjenimi pasmami. Gre za pasme, ki imajo velik prsni koš.

»Sindrom GVD (Sindrom razširitve in zasuka želodca) je stanje, ki prizadene predvsem velike pasme psov, tiste, ki imajo globok prsni koš, kot so nemška doga, weimaranec, bernardinec, nemški ovčar, irski seter, gordonov seter, vendar je opisan tudi pri mačkah in pri majhnih pasmah psov. Incidenca (obolevnost) je pri šar pejih večja kot pri drugih srednjih pasmah psov. Prav tako so GVD kljub majhnosti bolj podvrženi baseti. Čeprav se lahko GVD pojavi pri katerikoli starosti, je pogostejši pri srednje starih ali starih psih,« pa so zapisali na spletni strani Veterinarske fakultete v Ljubljani.

Med čisto nedolžnimi aktivnostmi, ki rade povzročijo omenjeno stanje, pa je na primer hoja po stopnicah navzdol, kotaljenje navzdol …

error: Kopiranje teksta ni mogoče.