Ideje za pasje igre in igrače, ki jih lahko izdelamo doma

16. julija, 2020
Ima tudi vaš štirinožni prijatelj rad pasje igrače? Veliko tovrstnih igrač je mogoče izdelati kar doma, sploh če se radi preizkusite v ročnih delih.

Pasje igrače lahko pripravimo tudi iz odsluženih predmetov, ki jih imamo doma.

»Če vaš štirinožec nima izkušenj z miselnimi igračami, je skrajni čas, da jih spozna. Začnite preprosto in v brisačo zavijte priboljške, tako kot da bi zavili palačinke. Za pripravo druge miselne igrače potrebujete pekač za mafine in tenis žogice. V pekač za mafine položite priboljške, nad njih pa tenis žogice, ki bodo prekrile odprtino. Pes mora odmakniti žogice, da pride do priboljškov. Ko bo vaš kosmatinček obvladal iskanje priboljškov, lahko namesto tenis žogic položite nad odprtine kakšne druge pasje igrače, ki jih bo moral pes na drugačen način odmakniti,« svetuje Alenka Gorjan, ustanoviteljica pasje šole Blazno blatno v Novi Gorici, ki se ukvarja s poučevanjem psov in njihovih vodnikov ter sprehajanjem kosmatincev.

Po njenih besedah moramo pri izdelovanju ali pripravi pasje igrače nameniti nekaj pozornosti varnosti psa. »Izberite psu prijazen in nenevaren material, saj bo igračo prijemal z gobčkom, se jo dotikal s tačkami. Igračo, ki vsebuje polnilo, moramo umakniti, če jo pes predre. Kuža lahko polnilo poje in slednje se mu napihne v želodčku. Na igrače ne šivajte gumbov ali kakšnih trših in manjših okraskov, saj jih pes lahko odgrizne. Tako majhni predmeti pa zlahka zaidejo v sapnik psa,« poudarja. Ne glede na igračo pa je po njenih navedbah najpomembnejše pravilo, da ne puščate psa samega z igračo. »Vedno je dobro opazovati igro, da ne pride do nezgode. Najlepše pa je biti udeležen v igri s psom,« še dodaja Gorjanova.

V nedeljo, 19. julija, ob 19. uri bo na poligonu Blazno blatno pripravila delavnico izdelovanja pasje igrače. Vsak udeleženec si bo izdelal igračo za igro vlečenja s psom ali krajše – vlečko. »To je daljša, pletena igrača, ki jo lahko psu mečemo, se z njim vlečemo ali mu jo skrijemo. Udeležence vabim, da s seboj pripeljejo svojega štirinožnega prijatelja, ki bo izdelano igračo takoj preizkusil,« pravi Alenka Gorjan. Cena delavnice je 5 evrov.

Katja Željan