Spanje pri psu: koliko je normalno?

1. junija, 2020
Velikokrat se pasji skrbniki sprašujemo, ali je določeno pasje vedenje normalno. Ena takih pogostih tem je tudi ta, koliko spanja v resnici potrebuje pes.

Povprečen pes spi med 12 do 14 ur na dan. Sem so vključeni dnevni dremeži in nočno spanje. Mladički seveda potrebujejo več spanja, med 18 in 20 ur, nekje do njihovega dvanajstega tedna starosti.

Ko psi dosegajo zrela leta, bodo potrebovali več spanja, saj se utrudijo hitreje. Dejavniki, ki vplivajo na potrebe po spanju pri posameznem psu pa so še velikost, aktivnost, starost in zdravstveno stanje. Upoštevajoč vse to, bi morali pasji skrbniki pričakovati, da bo njihov pes prespal vsaj pol dneva.

Kot ljudje, tudi psi potrebujejo spanje, da ostanejo zdravi. Toda v primerjavi z njimi je človeški bioritem bolj preprost – podnevi smo budni in ponoči spimo. Psi pa imajo malo bolj kompleksen vzorec spanja, ki vsebuje kratke dremeže skozi ves dan in dolgo nočno spanje.

Psi, ki čez dan ne dremajo ali ki celo ponoči ne morejo spati – njihovo vedenje po mnenju strokovnjakov ni normalno. Pomanjkanje spanja lahko tudi pri psih privede do zmanjšanega veselja do življenja ter do ekstremne utrujenosti. Najboljše ‘zdravilo’ zoper pasjo nespečnost sta dolg sprehod in aktivna igra, ki ga bosta vrnila v naraven krog spanja.