Pasme

10 pasem psov, ki naj bi bile najboljši delovni psi

foto: adobestock
Delovni psi človeku pomagajo že stoletja: to so tako pastirski psi kot čuvaji.

Delovne pse odlikujejo inteligentnost, moč, vzdržljivost in delovne navade. Skupno je pasmam delovnih psov tudi to, da so učljivi, imajo veselje do dela in da ustvarijo krepko vez s svojim »delodajalcem«.

Ne glede na to, ali gre za pastirske pse, za čuvaje, za pse reševalce ali pse, ki opravljajo druga dela, so v svojem delu izjemni.

So pa te pasme delovnih psov ne le vešče svojega dela, temveč tudi zveste in odlični družabniki.

10. Anatolijski ovčar

Velika, močna pasma, ki izvira iz Turčije, je bila vzrejena za čuvanje črede pred plenilci. Pasma je znana po svoji neodvisnosti, inteligenci in močnem nagonu za čuvanje. Že sama prisotnost psa te pasme lahko odžene plenilce. Do svoje družine pa je zelo lojalna in nežna.

9. Akita

Akite so močni in dostojanstveni psi z Japonske, kjer so jih vzgajali za čuvanje in lov. Znane so po svoji zvestobi, pogumu in močnem nagonu za zaščito, pa tudi po tem, da »med delom« ostanejo mirne in zbrane tudi ob potencialnih grožnjah. Ker so izjemno inteligentne in samostojne, so sposobne, ko je to potrebno, same sprejeti odločitev, kaj storiti.

8. Rotvajler

Robustni rotvajlerji imajo zgodovino pašništva, čuvanja in vleke. Pasma izstopa po svoji inteligenci, samozavesti in instinktu za čuvanje, zato ni čudno, da je pri svojih različnih delovnih vlogah, od iskanja in reševanja do policijskega dela in čuvanja, zelo uspešna. Fizična moč jim omogoča opravljanje zahtevnih nalog, zvestoba in učljivost pa jih naredita zanesljive partnerje.

7. Bokser

Psi, polni energije in mišic, igrive narave in brezmejnega navdušenja, so bili sprva vzrejeni za lov in čuvanje. So odlični v delu, ki zahteva agilnost, moč in vzdržljivost. Zaradi prijateljske narave pa so odlični tudi v vlogi družinskega psa.

6. Nemški ovčar

Pasma je ena najbolj vsestranskih in je velikokrat v vlogi delovnega psa – v policiji, vojski, iskanju, reševanju, pa tudi v pomoč invalidnim osebam. So močni, pametni psi, ki se hitro učijo in imajo močne delovne navade, ob tem so dobri čuvaji, ki s svojim skrbnikom spletejo močno vez, znani pa so tudi po tem, da se odlično obnašajo tudi v zelo stresnih situacijah.

5. Veliki pirenejski pes

Mogočna pasma, vzrejena za čuvanje drobnice v Pirenejih, je znana po svoji umirjenosti in nežnosti ter po močnem nagonu za čuvanje. So zelo samostojni in se znajo odločiti, kaj morajo narediti, da zaščitijo svoje »ovce« – pa tudi če je to le njihova družina, kateri so zelo zvesti in predani.

4. Avstralski ovčar

Pasma je polna energije, ki jo je potrebovala v širinah avstralske divjine za zganjanje črede. Vzdržljivi in agilni psi so sposobni kritičnega razmišljanja in hitrih odločitev. Obenem pa zelo radi ugajajo in se igrajo.

3. Doberman

Dobermani so močni psi, z visoko inteligenco in nagonom po čuvanju. Odlični so pri delu v policiji in vojski, iskanju, reševanju in varovanju. Posebej dobro se odrežejo pri nalogah, ki zahtevajo natančnost in zanesljivost, tudi v stresnih situacijah. S skrbnikom se zelo povežejo in ga zvesto čuvajo.

2. Labradorec

Tudi najbolj priljubljen družinski pes je na tem seznamu – ne le, da je prijazen, pameten in prilagodljiv, je tudi odličen deloven pes. Mnogo labradorcev je v službah iskanja in reševanja, v detektivskih nalogah pa tudi kot pomoč ljudem, ki potrebujejo psa, npr. slepim. Odlični so tudi kot terapevtski psi, dobro prenašajo stres in ostanejo mirni in prijazni v raznih situacijah.

1. Belgijski Malinois

Na prvem mestu najboljših delovnih psov pa je pasma, znana po inteligenci in vsestranskosti, po svoji moči, agilnosti in vzdržljivosti. Veliko psov te pasme je ‘zaposlenih’ na policiji in v vojski, odlični pa so tudi v vseh drugih vlogah in nalogah. So zanesljiv in učinkovit partner, ki ima izredno kombinacijo fizične moči in psihične trdnosti.


Preberite tudi: Predstavljamo policijske pse: Mladički oz. policijski naraščaj!

Predstavljamo policijske pse: Mladički oz. policijski naraščaj!

error: Kopiranje teksta ni mogoče.